Број 2934  четврток, 12 март 2009
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Фељтон

Претходен број


Site Meter
Фељтон

Фељтон

Вистините и контроверзиите за Венко Марковски (10)

Венко не може да се стави пред Рацин

За некој да се прогласи прв основоположник на нашата современа литература, треба да се земат повеќе фактори, вели д-р Трајко Стаматоски

Виктор Цветаноски„Венко Марковски треба да се гледа на два дела, оној дел додека твори на македонски и другиот дел кој не е македонски. За мене нема дилема во тоа каков е Венко во почетокот, каков е на крајот. На крајот тој ги изневерува виталните интереси на македонскиот народ. Меѓутоа, не може на Венко да му се оспори дека првите стихозбирки на македонски јазик се негови. Тоа е факт. Меѓутоа, мене ми пречи и не можам да се согласам дека Венко е прв основоположник на современата македонска литература. Не може Венко да биде пред Кочо Рацин, во никој случај. Без оглед на тоа дека една година пред ’Бели мугри’ се издадени ’Народни бигори’ и ’Огинот’“, вели д-р Трајко Стаматоски.

Оцена на познатиот лингвист е дека Рацин е поголема поетска фигура од Венко. На Рацин му биле отворени сите напредни списанија во тогашна Југославија, тој имал контакти со напредните југословенски поети, бил канет да учествува и да расправа за разни други општествено-политички прашања. „Рацин беше покомплетна личност и не може сега да се гледа само од еден факт. Не може некој да се става пред другиот, затоа што, на пример, еден ден порано влегол во борбата од тој што направил херојски дела во истата борба. Тука не може под никакви критериуми Венко да дојде пред Рацин. Несериозно е во таа смисла да се врши кај нас некое преоценување. Како ќе бидеме сфатени кај луѓето во светот што ја проучуваат македонската литература и, воопшто, македонската борба? За да се прогласи некој основоположник на што и да е има повеќе елементи што придонесуваат“, го образложува својот став Стаматоски.

Тој вели дека Венко за кодификација на македонскиот литературен јазик имал погрешен појдовен став и постојано потенцирал: „Ние поетите ќе го правиме јазикот, не можете вие лингвистите и научниците“. „И поради таквиот негов став дојде до напуштање на првата Комисија од страна на Блаже Конески на кого не му било многу лесно да го направи тоа на три дена по ослободувањето на Скопје, кога можело секако да биде сфатено. Како што ми кажуваше, тој не се согласувал со начинот на работењето на Комисијата. Барал да се работи според определен систем и кога видел дека не се работи систематски, оценил дека е илузорно да се остани во Комисијата. Други причини немало“, подвлекува Стаматоски.Македонскиот лингвист посебно нагласува дека сегашната азбука и правопис 90 отсто се дело на Блаже Конески. „Тоа што ние денес имаме ваков развој на јазикот, што има ваков прием, што нема ништо посериозно да се забележи на кодификацијата на јазикот значи дека тој е поставен на здрава основа, дека го поставил човек што го знаел патот поминат пред тоа, што го знаел Мисиркова добро. А, Венко не бил упатен и во Мисирков и пред Мисирков“, смета Стаматоски.

Притоа, тој ни објаснува дека Блаже Конески бил против тоа да се бараат странски стручњаци и велел дека ние самите треба да го изградиме јазикот по сопствено чувство, зашто не можат странците да го чувствуваат јазикот како ние.

„Венко беше многу суетен човек. Тој виде дека почнаа да се јавуваат луѓе со поголема силина на зборот. Да речеме се јавија веднаш по војната првите поети, да ги земеме само Блаже Конески, Славко Јаневски, Ацо Шопов. Блаже беше од првите водили, тој првите години ги напиша неговите антологиски песни ’Тешкото’, ’Везилка’ и оние други кои даваат белег на македонската литература. Едноставно, тој не можеше да го издржи тоа. А, имаше голема моќ, првите години беше член на Президиумот, член на АВНОЈ. Не знам кој тогаш од областа на литературата можеше да се мери со него со својата политичка моќ. Тој виде дека заостанува и нормално во неговите сфаќања се вршело кршење, настанувале ломови. Не можејќи да се сообрази со средината, со новите моменти, со појавата на нови луѓе се најде таму каде што се најде“, подвлекува Стаматоски.

Според него, Венко Марковски имал многу високо мислење за себе. Не можел да поднесе кога некој ќе напишел нешто убаво или, пак, ќе добиел некоја награда. „Еднаш дојде во Институтот за македонски јазик, каде што бевме Крум Тошев, кој беше директор, Благој Корубин и јас. Ни вели: ’Вие направивте српски јазик, вие сте сите Српчиња. Тогаш Тошев му одговори налутено: ’Дали си чул за Пере Тошев и дали знаеш кој е тој? Пере ми е чичко, роден брат на татко ми и може ли јас негов внук да бидам Српче. Тогаш првпат видов да се навреди Тошев, кој беше многу смирен и коректен човек. Венко не внимаваше што зборува, како ќе настапи“, раскажува Стаматоски.

Тој смета дека треба објективно да се каже за периодот кога Венко настапува како Македонец, да се претстави сето она што го напишал на македонски, меѓутоа, според него, не може да се рехабилитира човек што плукал врз нас, Македонците, врз македонската нација и јазик. „Тогаш на што ќе личиме пред другите, пред светот“, заклучува Стаматоски.Писателот Јован Павловски вели дека тие што го иницираат прашањето за исправување некаква неправда спрема Венко Марковски, всушност, чукаат на отворена врата, зашто никој не му го оспорува на поетот она што тој го напишал на македонски јазик и дека сите го сметаат за еден од основоположниците на современата македонска литература. Тој, притоа, ни го цитира она што е напишани за Венко во енциклопедискиот именик за личности од Македонија, објавен во 2002 година, во кој е определен како еден од основоположниците на современата македонска литература и каде што децидно стои дека неговите стихозбирки „Народни бигори“ и „Огинот“, отпечатени во 1938 година, се првите книги со стихови издадени на македонски јазик.

Меѓутоа, во енциклопедискиот именик тој се определува и како трагична личност на македонската култура и литература. „Со својата поезија, со активното учество во работата на трите комисии за нострификација на македонскиот литературен јазик (1944-1945), Марковски беше се вградил себеси во самиот врв на значајни личности на новото, современо македонско опстојување. Со низата свои судири со општеството и личната драма околу својата народносна припадност, особено по неговото дефинитивно заминување во Бугарија, каде што се декларира како Бугарин, а седум дена пред својата смрт во интервјуто за Бугарската ТВ, со изјавата дека македонскиот народ не постои, дека не постои и македонскиот јазик, што тој го создал по директива на Бугарската комунистичка партија, која била под силно влијание на Коминтерната, ја откри својата незрела и човечка и литературна натура“, вели писателот Јован Павловски.За тоа дека Венко бил многу суетен и не можел да се помири некој поет да биде пред него пишува и Михаил Сматракалев со кого заедно членувале во Македонскиот литературен кружок во Софија. Во еден запис за едно литературно читање во Народниот театар во Скопје во првата година по ослободувањето, на кое се собрал многу народ, Сматракалев ќе запише: „Читавме: Ѓорѓи Абаџиев, Стефан Аврамов, Венко Марковски и јас. Мислам оти имаше уште еден-двајца од Вардарците... Јас ја читав ’Песна за моите реки’ и други стихотворби. Приемот од публиката беше многу добар и јас привлеков најголемо внимание. Ми направија големи овации и неколкупати ме повикуваа на бис. Но, тоа не му се допадна на Венко Марковски и тој ми рече оти успехот се должи на јазикот, т.е. сум читал на бугарски, а не на македонски, јазикот на кој читаше тој. ’Ова е од јазикот’, ми повтори неколкупати.. Јас му одговорив: ’А, бе, Венко, не завидувај ми на успехот. Јас не сум поет, поетот си ти, јас немам претензии. Но, тие стихови сум ги напишал од срце’“, пишува Сматракалев.

„На Венко никако не му се допаѓаше таа интимност и таквото признание од слушателите. Тој не признаваше друг поет освен себе. Многупати за Вапцаров ќе ми речеше оти е ’талент, ама не се разви’“, пишува Сматракалев во записот од литературното читање.

(Продолжува)

 


Статијата е прочитана 2089 пати.

Испрати коментар

Од: lule
Датум: 12.03.2009 08:35:11
Suetata nema vrska so patriotizmot i so ona shto sakame da go ocrnime ovoj covek. Site vrvni pisateli i naucnici bile suetni.
Од: ДТ
Датум: 12.03.2009 09:42:51
Почитуван г, Стаматовски, Неоспорно е дека е Рацин голем, неповторлив поет, но ако не го отепаа (не се правете наивни дека е несреќен случај) сигурно ќе завреше на Голи Оток па кој знае како и тој ќе се однесувае во после военото просрпско време. Затоа не споредувајте различни времиња на животот на двајцата поети, Инаку можеби бил суетен но сигурно го зборувал тоа што го мисли па Вам тоа не Ви одговара, а бил сигурно во право затоа што сите горенаброени поети се просрпски настроени. Впрочем кој во бишата СФРЈ ќе одеше за амбасадор ако не беше на линија. Ви знаете на кого мислам, П��здрав до сите што се вклучени во оваа акција,
Од: dame
Датум: 12.03.2009 09:46:25
se soglasuvam so predniot komentar! duri poveketo ot umetnicite na kraj na zivotot gi primili vo kliniki za psihicki bolni luge. taka da e normalno eden golem umetnik ili poet da e sueten i da saka da gi pocituvaat!
Од: Tode 1
Датум: 12.03.2009 10:23:02
Ocigledno deka nepostoi megju Makedoncite pogolem bugarski patriot od Venko Markovski i zatoa treba da se rehabilitira kako najgolemiot plukac na se sto e makedonsko,a pak dali toa go napravil od sueta ili drugo,ne e vazno.
Од: Saso
Датум: 12.03.2009 10:26:27
Bilo koj covek vo bilo koj period od zivotot ako se otkaze od svojot identitet toj e predavnik. Dali otkazuvanjeto e so zemanje tug pasos ili so izjava ili pak na drug nacin,seedno e. Moze i predhodnite dela sto gi napravil da bidat od neprocenliva vrednost za nacijata , no sepak nema pokajanie Predavnik si e Predavnik. Komentarot ne se odnesuva za niedna konkretna licnost...
Од: Projko
Датум: 12.03.2009 10:41:27
Очигледно, почетокот на Венко е природен, средината е голгота, а крајот е, исто како и неговата голгота, создаден. Отфрлениот се изгуби во отфрленоста и побара можна поткрепа за барем скапо да се продаде, што, исто така, скапо го плати...Зошто не се бараат и виновниците што го искреираа отпадништвото на Венко? Или тие се уште имаат власт во рацете и можат да ги определуваат тековите на нашите погледи и видувања. Кому е гајле што Македонецот денес и го мрази Венко, и страда заради него, односно заради изневерените национални идеали. Денес ниту Венко зависи од Македонија, ниту Таа од него. Треба да се знае целата вистина - за да не се повторат црнилата од минатото...
Од: Baba Jana
Датум: 12.03.2009 10:49:50
Do Lule: Vistina e deka site umetnici, vklucuvajki gi i poetite se suetni, ( kako i site luge, pomalku ili poveke), no Venkovata sueta bese patoloska. Taa go napravi predavnik na svojot rod. Vprocem, zosto toj bi se smetal za osnovopoloznok na makedonskata poezija? Kade e Konstantin Miladinov? "T'ga za jug" na koj jazik e napisana? I toa uste vo 19 vek. Da nema dilemi: Venko e samo dobar poet, no Blaze Koneski, Aco Sopoc, Slavko Janevski daleku go nadvisija Venko kon vrvovite na Parnas.
Од: Nepoznat
Датум: 12.03.2009 11:53:26
Do Lule: Nikoj ne saka da go ocrni Venko. Toj sam se ocrnil, otkazhuvajke se od najsvetoto neshto na svetot – tatkovinata. I ne samo se odkazhal, no i plukal po neja, pokazhuvajki deka nema chovechko dostoinstvo. Toa shto sam si go napravi chovek i gospod ne mozhe da mu go napravi!
Од: патриот
Датум: 12.03.2009 12:45:55
Интересно прашање, на кој јазик е напишана „Т`га за југ“. Па, напишана е на наш јазик, но за жал тој наш јазик денес го нема темниот вокал заради кој Венко водеше битка со Конески и наместо „т`га“, денес зборот е „тага“. Миладиновци твореле на наш јазик, несрбизиран јазик, за кој јазик се борел и Венко, и токму затоа го пратија на Голи Оток, затоа што не сакаше да игра „ужичко коло“ какво што играше Блаже Конески.
Од: goran
Датум: 12.03.2009 17:53:05
Od izlaganjeto na ovoj nas istaknat lngvist ne moze da razbere sto e vistinskiot pridones na Venko za makedonskiot sovremen jazik. Negovata izjava za rabotata na komisijata ne se sovpaga so stenogramite na istata, objaveni vo 1988, kade sto tocno moze da se vidat stavovite na nejzinite ucesnici. Celata Vasa generacija,zaedno so Baba Jana, e opsednata so negovata sueta i so toa koj e poprv ; Racin ili Venko.Kompletna licnost bil kritrium za vistinskiot istoriski pridones na eden deec.Znaci, ni Bil Clinton ne moze da konkurira vo rubrikata “Istoriski licnosti” na Dr.Trajce.Ako bil pretsedatel. Ne mu se vazi. Do Baba Jana: Mi lici deka Venko trebal da Vi obrati poveke vnimanie.Se custvuvate, nekako, zapostavena. Blaze, Aco, Gane, Slavko se sigurno podobri, ama ne se Bodler, Rembo i Edgar Alan Po .Poslednive trojca ne se Akademici.Se drogirale, trguvale so oruzje.Kompletni licnosti, sto bi rekol Dr.Trajce. Pozdrav do Baba Jana so repot: Bodler, Rembo i Edgar Alan Po, YO!
Од: taipov abdula-turk
Датум: 12.03.2009 20:27:31
Sega da bese Lubco Georgievski ke gi prifatese ovie komentari vo vrska so V.Markovski i mozese da go rehabilitura samo sega e toa tesko. Vo momentot koga RM pominuva edna od naj teskite denovi vo svojata istorija se pobuduvaat strastite na Grcija i Bugarija ve molam da gi ostavime rabotite shto se slucija vo Bosna i Kosovo dodeka nie bevme vo zaednistvo vo SFRJ dali pamti nekoj da Srbija se ponasa kako Grcija i Bugarija makedonskata nacija bese polnopravno priznaena so imeto SRM ili od pocetokot FNRJ za kakvi gluposti pisuvate za izdajnici sto ja prodale svoeto nacionalno bitie pa trebalo da se rehabilitira toa se gluposti na kvadrat. RM-ima dovolen broj na pisateli koji i vo ovaa ekonomska kriza ne se predeavaat pisuvaat i go branaat svojot nacionalen identitet i nacionalno bitie.Bugarite i Grcite neka puknaat od maka RM.e bibliska i sveta zemja "koj dusman vleguva ziv ne izleguva"

Најди! во Утрински
Фељтон