Број 3266  сабота, 24 април 2010
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Стил

Site Meter
Култура

Во Измир претставена традиционалната македонска музика

На втората средба на Студиската група за музика и танц во ЈИЕ учествувале четворица етномузиколози од земјава

Во Државниот Еге универзитет, во турскиот град Измир, од 7 до 11 април е одржана втората средба на Студиската група за музика и танц во Југоисточна Европа, каде што традиционалната музика и танц од Македонија била претставена во 8 реферати. За неа говореле македонските научници, етномузиколозите: Велика Стојкова-Серафимовска, Ивона Опетческа-Татарчевска, Родна Величковска и Соња Здравкова-Џепаровска и четворицата странски научници - Victor A. Friedman (САД ), Jane Sugarman (САД), Elsie Ivancich Dunin (САД/ХРватска) и Carol Silverman (САД), кои го истражуваат македонскиот фолклор.

На симпозиумот, каде што се разгледувале две генерални теми: „Како јавните презентации влијаат врз перцепцијата и практиката на музиката и танцот, регионални и национални искуства“ и „Едукативни системи за музиката и танцот (процеси на учење и предавање)“, учествувале 60 научници од сите земји од Југоисточна Европа, Германија, Австрија, САД, Велика Британија и Чешка. Коорганизаторот и претседавач со програмскиот одбор на симпозиумот, м-р Велика Стојкова Серафимовска, деновиве ја потенцираше важноста на одржаниот собир, посочувајќи дека со многу плодни и интересни дискусии, тој бил одржан во одлична комуникација, која на балканското подрачје се покажала како единствено и многу потребно. Присуството на македонските претставници го поддржало Министерството за култура.

Студиската група за музика и танц на Југоисточна Европа е основана во 2007 година во Струг,а каде што во 2008 година е одржана и нејзината прва средба. Групата е од регионален карактер и е единствена од ваков вид во светот. Работи на иницирање и одржување научни истражувања на музиката и танцот во Југоисточна Европа преку организирање научни средби, проекти, публикации и соработка. Служи и како форум за постојана комуникација меѓу научниците од регионот и оние што го истражуваат регионот. Со нејзиниот одбор од пет члена претседава м-р Велика Стојкова-Серафимовска.

Групата е дел од Интернационалниот совет за традиционална музика, кој организира и подржува изучување, практикување, документирање, зачувување и ширење на традиционалната музика, вклучувајќи ја народната, популарната, класичната и урбаната музика и ��анц од целиот свет. За оваа цел, тој организира средби, светски конференции, симпозиуми, студиски групи и колоквиуми. Исто така, Советот води директориум на членови и го надгледува подготвувањето и публикациите на списанијата и билтените. Како единствена светска организација со ваква цел е основан на 22 септември 1947 година во Лондон, Англија, од страна на научници и музичари, а во 1949 година станал еден од основачите на International Music Council – UNESCO. Моментално е во формален консултативен однос со УНЕСКО.

Преку широко раширената интернационална мрежа на свои членови, Интернационалниот совет за традиционална музика претставува врска меѓу луѓето од различни култури и му служи на мирот на човештвото. (К.Б.)


#
Статијата е прочитана 252 пати.

Испрати коментар
Најди! во Утрински
Култура
Штипскиот народен театар со „Бегалка“ гостува во Италија
Изложба на фотографии и плакати од Дејан Џолев
Науката и уметноста говорат на единствен јазик
„Неверство“ од Пинтер во Културниот центар ЦК
Без книгата светот ќе беше посиромашен
Милош Билбија 1948 -2010, археолог
Творештвото на Старова претставено во Париз