Број 2871  четврток, 25 декември 2008
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Фељтон

Site Meter
Мислења

Мислења

Совршени губитници

Роберт Скиделски

Економијата мора да почне од тезата за несовршено, наместо за совршено знаење, можеби ќе биде поблиска до објаснувањето зошто сме таму каде што сме

Економијата, се чини, има малку да ни каже за актуелната економска криза. Всушност, не помалку значајна личност, туку поранешниот претседател на Американската банка на федерални резерви, Ален Гринспен, неодамна призна дека неговото целокупно „интелектуално здание“ е „демолирано“ од неодамнешните настани. Ако, сепак, се гребне меѓу урнатините, се доаѓа до корисни фрагменти. Еден од нив е наречен „асиметрична информација“. Тоа значи дека некои луѓе знаат повеќе за некои работи отколку другите луѓе. Можеби тоа не е многу изненадувачко сфаќање. Но, се применува на купувачите и на продавачите. Се претпоставува дека продавачот на еден производ знае повеќе за неговиот квалитет отколку купувачот, или обратно. Се случуваат интересни работи - толку интересни што творците на таа идеја добија Нобелова награда за економија.

Во 1970 година Џорџ Акерлоф го објави познатиот труд „Пазарот за лимони“. Негов главен пример беше пазарот за половни автомобили. Купувачот не знае дали она што се нуди е добар автомобил или „лимон“. Неговата најдобра претпоставка е дека тоа е автомобил со просечен квалитет, за кој ќе плати само просечна цена. Бидејќи сопственикот нема да биде во можност да добие добра цена за добар автомобил, тој нема да ги изнесе добрите автомобили на пазарот. Така, просечниот квалитет на понудените половни автомобили за продажба ќе опадне. Лимоните ги истиснуваат портокалите.

Друг добро познат пример се однесува на осигурувањето. Во тој случај, купувачот знае повеќе отколку продавачот, бидејќи купувачот го знае неговото ризично однесување, физичката здравствена состојба итн. Осигурувачот се соочува со „неповолна селекција“, бидејќи тој не може да прави разлика меѓу добрите и лошите ризици. Поради тоа, тој утврдува просечна премија која е премногу висока за здравите учесници и премногу ниска за нездравите. Тоа ќе ги истера здравите учесници, оптоварувајќи го осигурувачот со портфељ од лоши ризици - што е брз пат кон банкротство.

Постојат различни начини да „се изедначи“ расположливата информација - на пример, гаранции за половните автомобили и медицински потврди за осигурување. Но, бидејќи тие средства чинат пари, асиметричната информација секогаш води до полоши резултати отколку што би се случило.Сет�� тоа е релевантно за финансиските пазари, бидејќи „ефикасната пазарна хипотеза“ - доминантната парадигма во финансиите - претпоставува дека секој има совршена информација, и поради тоа сите цени ја изразуваат реалната вредност на производите за продажба. Но, кој било финансиски професионалец ќе ви каже дека некои знаат повеќе од другите, и тие, исто така, заработуваат повеќе. Информацијата е најважна. Но, како и на пазарите со половни автомобили и осигурување, асиметричната информација во финансиите води до проблеми. Вообичаен проблем на „неповолна селекција“ се јавува кога банките не можат да ја препознаат разликата меѓу добрата и лошата инвестиција - ситуација аналогна на пазарот на осигурување. Зајмувачот знае дека ризикот е голем, но му кажува на заемодавецот дека е мал. Заемодавецот, кој не може да го процени ризикот, се залага за инвестиции кои ветуваат повисока заработувачка. Овој посебен модел предвидува дека банките прекумерно ќе инвестираат во високоризични, високопрофитни проекти, т.е. асиметричната информација дозволува токсични заеми на кредитниот пазар. Другите модели го користат однесувањето претпоставен/агент за да го објаснат „импулсот“ (здружено однесување) во финансиските пазари.

Иако се проектирани пред актуелната криза, се чини дека тие модели добро одговараат на актуелните опсервации: банките им зајмуваат на претприемачи кои никогаш не можат да платат, а цените на активата се менуваат иако нема промени во условите. Но, едно брзо размислување ќе покаже зошто тие модели не можат да ја објаснат денешната генерална криза. Тие се потпираат на идејата дека некој ќе го добие подоброто од некој друг: подобро информирана добивка - барем во краткорочен период - по цена на полошо информирана. Всушност, тие се во природата на измамите. Затоа тие модели не можат да објаснат ситуација во која сите, или речиси сите, губат - или во однос на тоа, добиваат - во исто време.Теоретичарите на асиметричната информација заземаат девијантен дел од главната економија. Тие се согласуваат со главната економија дека постои совршена информација која на располагање некаде таму, вклучувајќи совршено знаење како различни делови од економијата се усогласуваат заедно. Тие се разликуваат само во верувањето дека сите не го поседуваат тоа. Во примерот на Акерлоф, проблемот со продавањето половен автомобил по ефикасна цена не е дека никој не знае дека таа веројатно ќе падне, туку повеќе дека продавачот совршено добро знае дека таа веројатно ќе падне, а купувачот не знае.

А, сепак, вистинскиот проблем е дека, во реалниот свет, никој не е совршено информиран. Оние кои имаат подобра информација се обидуваат да ги измамат оние кои имаат полоша; но тие се измамуваат себеси дека знаат повеќе отколку што знаат. Ако само едно лице е совршено информирано, никогаш не би можело да има криза - некој секогаш ќе ги прави вистинските повици во вистинско време. Но, единствено Господ е совршено информиран, а тој не учествува на пазарот на акции.

„Извонреден факт“, пишува Џон Мејнард Кејнс во неговото дело „Генерална теорија на вработување, интерес и пари“, „е екстремната несигурност врз основа на знаењето на кое треба да се направат нашите процени за проспективна заработувачка“. Не постои совршено знаење „таму“ за точната вредност на активата, бидејќи не постои начин да кажеме каква ќе биде иднината.Наместо да се справуваме со асиметрична информација, ние се справуваме со различни степени на неинформирање. Се јавува здружено однесување, смета Кејнс, не од обидите за измама, туку од фактот дека соочени со непознатото, бараме безбедност во бројките. Со други зборови, економијата мора да започне од претпоставката за несовршено, наместо за совршено знаење. Можеби потоа ќе биде поблиска до објаснувањето зошто сме таму каде што сме денес.

(Авторот е член на британскиот Горен дом на Парламентот и почесен професор по политичка економија на универзитетот „Ворвик“, автор на наградената биографија на економистот Џон Мејнард Кејнс и член на Одборот на Московската школа на политички студии)


Статијата е прочитана 856 пати.

Исп��ати коментар

Од: kiro USA
Датум: 25.12.2008 07:33:57
wall street se najgolemi izmamnici, nikakva biznis logika nema . Toa e kako golemoto kralstvo sto go molzi narodot i mu frla kako koska na kuce da gi zalaze deka ziveat super zivot. Iluzija.

Најди! во Утрински
Барај со НАБУ
Мислења
Ќе ја биде ли Македонија