Број 2865  четврток, 18 декември 2008
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Фељтон

Претходен број


Site Meter
Политика

Корекции во Законот за помилување

Владата ги усвои предложените измени и дополнувања на Законот за помилување. Предложените одредби, како што соопшти Прес-службата на Владата, се усвоени поради констатираните недостатоци и празнини од постојниот закон, кои произлегуваат од неговата практична примена, како и од потребата за попрецизно нормирање на одредени прашања регулирани со Законот. Со нова одредба од Законот се проширува можноста за помилување лица кои сториле кривични дела пропишани со кривичен закон на друга држава доколку сторителот е македонски државјанин и доколку така е пропишано со меѓународен договор. Со измените се предлага да не може да се даде помилување на лица осудени за кривични дела против половата слобода и половиот морал сторени спрема деца и малолетни лица, за кривично дело неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори и за овозможување употреба на наркотични дроги, кривични дела против здравјето на луѓето и за кривични дела против човечноста и меѓународното право. Со новите одредби не може да се даде помилување на лице кое издржува казна во Република Македонија, а е осудено со пресуда на Меѓународен кривичен суд и на лица кои сториле кривично дело против изборите и гласањето. (П.Р.)


Статијата е прочитана 95 пати.

Испрати коментар
Најди! во Утрински
Барај со НАБУ
Политика
Груевски не верувал во она што го кажа Станишев
„Тајмс“- Итен прием на Македонија во НАТО
СДСМ- Зошто Груевски го премолче Станишев?
Груевски подели новогодишни пакетчиња во Домот „11 Октомври“