Архива Контакт Редакција Маркетинг Претплата
Барај
период од-до
-
Печатено издание
Политика Македонија Економија Хроника Коментари Свет Култура Спорт Скопје Забава Хороскоп
Политика
05.06.2012, 22:26

МАНУ со нови академици - ќе бидат ли молчаливи и тие?

„Големата бројка на нови членови од уметноста е враќање кон корените на оваа институција“, вели претседателот Владо Камбовски

Дарко Лешоски
Тина Иванова

Лингвистот Ѓорѓи Поп Атанасов, економистот Абдулменаф Беџети, докторката по медицински науки Нада Поп Јорданова, ликовните уметници Глигор Чемерски и Газанфер Бајрам, како и поетот Богомил Ѓузел се новите членови на Македонската академија на науките и уметностите. Ова беше одлучено на завчерашното седумнаесетто Изборно собрание на кое покрај новите редовни, беа избрани и членови надвор од работниот состав.

Процедурата за прием на нови членови во МАНУ почна пред два месеца откако девет од 34 кандидати за академици, кои ги предложија институции и здруженија, добија преодни оценки од членовите на шесте одделенија на Академијата. А до конечните определени рокови беа донесени 40 предлози за избор на редовни и 12 предлози за избор на членови надвор од работниот состав.

„Поаѓајќи од интегритетот, од нивниот придонес за науката, уметноста, секој во својата област и со својот хабитус, пред се', МАНУ е задоволна од своите нови академици кои беа избрани на седумнаесеттото Изборно собрание одржано на 4 јуни, а на кое гласаа и беа присутни 38 од вкупните 40 академици“, истакна претседателот на МАНУ, Владо Камбовски, на вчерашното претставување на новите членови на најголемата научна институција.

Тој додаде дека доминантната бројка на нови членови од уметничката област во оваа јубилејна година кога МАНУ слави 45 години од своето постоење е еден вид враќање кон корените на формирањето на оваа институција, на почетокот формирана, пред се', од уметници и писатели за подоцна во неа да доминираат научно-општествени дејци.

На прашањето до каде е најавеното подмладување на МАНУ, Камбовски за „Утрински весник“ изјави дека во тек се подготовки и дискусии за одредени измени во работењето и нормативните регулативи на МАНУ, па во многу скоро време се очекува да бидат избрани прилично млади нови членови, надвор од работниот состав.Ѓорѓи Поп-Атанасов

Одделение за лингвистика и литературна наука

Проф. д-р Ѓорги Поп-Атанасов е македонски теолог, професор и истражувач. Предава на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје предмети поврзани со Библијата. Во својата научна активност, пак, е ориентиран кон повеќе научни богословски дисциплини, меѓу кои македонска црковна книжевност, историја на македонското православно богослужение, хагиографија, библистика, црковна химнологија.

Роден е во 1940 година во селото Елешница, Разлошко, Пиринскиот дел на Македонија. Богословско образование стекнува во Бугарија и потоа работи како свештеник во Соборниот храм во Благоевград, каде што бил под постојани притисоци поради својата македонска етничка припадност. ��атоа доаѓа во Македонија каде што стапува во редовите на Македонската православна црква. Постдипломски студии завршува на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, каде што и докторира. Македонската црковна книжевност ја проучува од повеќе аспекти, почнувајќи од книжевните дела на светите браќа Кирили Методиј и нивните најблиски ученици и соработници, светите Климент и Наум Охридски, одделните духовни школи и манастирски книжевни центри, па се' до одделните црковници - монаси и свештеници. Досега има објавено над 20 книги и повеќе од 150 статии.

Глигор Чемерски

Одделение за уметност

Глигот Чемерски е еден од најзначајните претставници на македонското современо сликарство. Роден е во 1940 година во Кавадарци. Образованието го стекнал во Скопје, Белград и во Париз, како стипендист на француската влада во 1969-1970 година. Оттогаш, често работи во француската престолнина, а во последните години е еден од постојаните сликари на „Galerie du Fleuve“.

Покрај сликарство, Глигор Чемерски е значаен графичар и мозаичар. Од 1959 година до крајот на шеесеттите години, пак, интензивно се занимава и со ликовна есеистика како еден од застапниците на уметничката слобода и интелектуалната победа на повоената модерна.

Од 1962 година, кога првпат самостојно изложува во Скопје, следуваат триесетина индивидуални изложби во Охрид, Струмица, Кавадарци, Белград, Загреб, Будва, Александрија, Париз, Хаг, Вашингтон, Вилмингтон, Феетвил... Македонското и југословенското сликарство во периодот до 1991 година ги претставувал во светот. Остварил повеќе монументални дела во Скопје, Вруток, Кавадарци и во Кочани. „Споменикот на слободата“ во Кочани, на пример, изработен во 1981 година, вклучува мозаични фризови од 320 квадратни метри. Едно од последните монументални дела на македонскиот сликар се мозаиците „Македонија - земјата памети“ и „Македонија - светла земја“, кои Чемерски ги изработи за новата претседателска резиденција.

Богомил Ѓузел

Одделение за уметност

Богомил Ѓузел, македонски поет, есеист, драмски писател, раскажувач и преведувач, е роден во 1939 година во Чачак, Србија, каде што неговиот татко, Димитар Ѓузелов, работел како гимназиски професор со забрана за враќање во Македонија. По бугарската окупација во 1941 година, неговото семејство доаѓа во Скопје, каде што Ѓузел израснал и се школувал. Во 1963 година завршил англиски јазик и литература на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Кирил и Методиј“.

Досега објавил голем број книги поезија, а со свои песни е застапен во сите македонски и југословенски поетски антологии. Богато е и неговото прозно творештво („Историјата како маштеа - есеи, 1971, „Куќа цел свет - житија и патешествија во Ирска и Америка, 1974, „Мито-стории - три изведени драми „Адам и Ева“, „Јов“ и „Алексијада“, 1982, „Легенди“ - раскази, 1984, „Црна“, трагична фарса, заедно со Љубиша Георгиевски...), а досега превел и голем број истакнати автори на македонски јазик. Работел и како драматург во Драмскиот театар во Скопје, а едно време беше и директор на „Струшки вечери на поезијата“. Добитник е на наградите „Браќа Миладиновци“, „Глигор Прличев“, „Алекса Шантиќ“...

Газанфер Бајрам

Одделение за уметност

Газанфер Бајрам е еден од најистакнатите македонски сликари и мозаичари. Роден е во Скопје во 1943 година. Завршил постдипломски студии на Отсекот за монументално сликарство на Академијата за ликовна уметност во Белград, а специјализирал фрескосликарство и мозаик. Две години работел на Отсекот за мозаик на Академијата за убави уметности во Равена. Мозаиците на Бајрам се изложени во музеи и во приватни колекции во Македонија, Италија, Турција, Канада, САД, Австралија, Бугарија и во многу градови на поранешна Југославија. Автор е на мозаиците во Македонскиот народен театар во Скопје, во Собранието на Македонија, како и во ВИП-салата на аеродромот „Александар Велики“. Учествувал на многу групни и самостојни изложби.

Абдулменаф Беџети

Одделение за општествени науки

Д-р Абдулменаф Беџети е роден во 1959 година во Тетово каде што има завршено основно и средно образование. Во 1982 година дипломира на Факултетот за економски науки во Приштина. Досега работел на различни важни позиции како заменик-директор и директор на Управата за јавни приходи на Македонија и министер за развој и комуникации во Владата на РМ. Во 1999 година магистрира на Факултетот за економски науки при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје под менторство на Аксенти Богоев. Својот докторат Беџети го има ст��кнато во 2002 година на Факултетот за економски науки во Скопје под менторство на проф. д-р Живко Атанасовски на тема: „Јавните расходи во современите земји и Република Македонија - аспекти на рационализација и оптимум“.

По воспоставувањето на ЈИЕ - Тетово во 2001 година, уште во првата година работел како предавач на Факултетот за бизнис-администрација на предметот вовед во финансиско сметководство. Одборот на Универзитетот на ЈИЕ во 2002 година го назначува д-р Беџети за декан на Факултетот за бизнис-администрација.

Нада Поп-Јорданова

Одделение за медицински науки

Нада Поп-Јорданова, родена во 1947 година во Скопје, е редовен професор по педијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје, а моментно е шеф на Катедрата за педијатрија. Основач е и водител на Одделот за психофизиологија. Член е на Њујоршката академија на науките и на Меѓународниот колеџ за психосоматска медицина во Лондон, како и на повеќе здруженија за психофизиологија, биофидбек, адолесценција и детска психијатрија во Европа и во Америка.

Јорданова на вчерашниот прес во МАНУ истакна дека и покрај тоа што членува во три академии во светот, ова членство во МАНУ за неа претставува огромна чест.


Статијата е прочитана 3101 пати.

Испрати коментарТриумфалeн кич
Груевски задоволен од посетата на Шведска
Никола Попоски на ручек со амбасадорите
Предизборен амбиент на годишнината од изборите
Црвенковски не издал државна тајна, вели Шврговски
Нови правила за прислушување
Пијавици за олигарсите
Судење на момчето што ја уби девојката
Стразбур пресудиmitre, 06.06.2012 00:06:17
Молчаливи како јагниња...........не ги одбраа за да креваат врева?????
Treba NACRT REZOLUCIJA ONGS kako lek za imeto!, 06.06.2012 00:23:24
NACRT REZOLUCIJA ONGS Imajki predvid ONGS Rezolucija 197/III, od 1948 godina so koja se prifaka Sovetodavnoto Mislenje na MSP od 28. maj 1948.g, Imajki predvid Sovetodavnoto Mislenje na MSP od 28. maj 1948.g, posebno tolkuvanje na dopolnitelnite uslovi za prijem na kandidat vo OON, Konstairajki deka pregovorite okolu definiran problem od Rez.817 na SBON i 47/225 na ONGS ne dale dosega nikakov sustinski rezultat, Konstairajki deka pri priemot na kandidat se postaveni dopolnitelnite uslovi nadvor od clen 4. od Povelbata, spored definicijata od Sovetodavnoto Mislenje na MSP od 28. maj 1948.g, , i spored ONGS Rezolucija 197/III, od 1948 godina, Pocituvajki gi principi i normi sodrzani vo clenovite 2. i 4. od Povelbata na ON, Donesuva odluka da drzava koja dosega nosese denominacijata Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija , spored odlukata 47/225 na ONGS, nastavuva svoeto clenstvo vo OON, so svoeto ustavno ime Republika Makedonija.
Vane, 06.06.2012 08:40:12
Најважен придонес за науката на Поп Јорданова е тоа што таа е сопруга на академикот Јордан Поп Јорданов. Се друго се бабини деветини.
razoblicete ja gluposta na antikomanijata, 06.06.2012 09:04:58
Najprvo MANu treba jasno da ja razoblici ona budalstina okjolu istiorijat na stariot vek, antikomanijata i da jasno kaze deka nie sme so drevni slovenski korenje. Toa razni sarlatani i diletanti uspeaa da ni go plasiraat, dodusa poidrzuvani od vlasta , pa duri i nekoi akademici precutno i davaa podrzska( Blaze). Ne mozeme nie drzavicka od 2 miliona da vrsime prekrojuvanje na istorijata na stariot vek , opsto prifatena nasekade vo svetot.Toa ne pravi smesni i ni nanesuva golemi steti.
Kiril, 06.06.2012 09:45:37
Za zal site izgledaat senilni. Toa toe e manu.
kumanovac, 06.06.2012 10:03:02
Se prashuvam zoshto voopshto postoi MANU.Sem ako ne e samo za nivniot interes.za materijalno obezbeduvanje.Vo izminative dvaeset godini ne vidovme nikakva nivna reakcija na se shto se sluchuvashe vo drzavata.Ostanaa gluvi i slepi na antkvizacijata koja ja vodea sharlatani a tie nemo psmatraa.Zarem ne nivna dolznost da se struchno osvrnea na seto shto se sluchuvashe.Kade se slavistite koi se vo nivnite redovi.Ili tie se samo za seminari i simpoziumi vo stranstvo kade se patuva i se zemaat devizni dnevnici a ovde samo mirno ke si spijat.
sanok, 06.06.2012 14:43:09
Moze li nekoj da ni kaze kolku ne cini MANU? Zgradata, akdemicite, odrzuvanjeto, privilegiite... Sigurno iljadnicite Makedonci koi se cudat kako da gi nahranat decata bi sakale da znaat kolku drzavni, nivni pari, se frlaat sekoja godina.
R N-B, 06.06.2012 15:11:41
Nekoj prasha, kade se slavstite vo nivnite redovi? Nasiot najstar i najuspesen slavista, na vremeto naj mlad Dr. vo SFRJ, po slavistika; RamilaUgrinova- Skalovska koja i na ponapredni godini pishuva i sorabotiva so svoi koegi niz svetot, kaj nas nikoj ne ja spomenuva, a da ne prasham, zosto Radmila ne e Akademik? Zalno e da se pomisli dek na sekade postoi pakost i ljubomora, pa i vo MANU.Znam deka so Radmila sorabotuvaat mnogu stranski lingvisti i slavisti, ja pocituvaat i cenat, a ete procitav deka ja nema nikade kaj nas, niti kako pocasen clen. Sramota!!Za nea pred izvesno vreme bas po ovoa , me prasuvase poznanik, od Amerika. Toj se iznenadi sto e kaj naszaboravena, a jas se posramotiv poradi nasiot MANU !Ete odgovor kade se slavistite, nekade vo Skopje, doma!!
Горан Стојанов, 06.06.2012 15:15:17
Честитки особено до господинот Поп Атанасов. Од разлошки гимназијалец, прогонуван за „македонизам“ во Пиринска Македонија, до академик на Република Македонија. Едно интервју со нашиот нов академик сигурно ќе наиде на широк интерес кај македонската јавност.
oki, 06.06.2012 16:32:51
od kambo ocekuvav mnogu ama i od nego nistonema. ne se gleda nekoj zafat nesto novo.Akademijata kako da ja nema.

„УТРИНСКИ ВЕСНИК“
ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАНИE

  


Site Meter


Време
Скопје, 22°C

Делумно облачно

Четврток
Делумно облачно
Макс: 36°C, Мин: 17°C

Петок
Локални грмотевици
Макс: 32°C, Мин: 18°C
овозможено од Yahoo! Weather
НајчитаниНајкоментирани

Пирсон на 100 метри со пречки победи со нов олимписки рекорд
Австралијката на 100 метри со пречки победи со време на нов олимписки рекорд – 12.35 секунди...
Преглед на освојувачи на медали – Лондон 2012 – 11.ден
По единаесетиот натпреварувачки ден 73. држави имаат освоено медали...
Исинбаева остана без златен медал
Фаворитката за златниот медал во скок со стап во женска конкуренција Русинката Елена Исинбаева неуспеа да го одбрани прв...

Дневник  | Вест | Теа Модерна | Огласник24

Онлајн издание | Вести | Магазин | Спорт |
Печатено издание | Политика | Македонија | Економија | Хроника | Коментари | Свет | Култура | Спорт | Скопје | Забава | Хороскоп |