Број 3633  понеделник, 18 јули 2011
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Мислења
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Онлајн вести

Насловна
Site Meter

Интервју

10 прашања

Љубомир Фрчкоски, универзитетски професор

Светлана Унковска


Професоре Фрчкоски, дали со предлог-измените на законите за употребата на јазиците и за знамињата се проширува Рамковниот договор?


-Па, мое мислење е дека не е така. Зборувањето на министрите на албански јазик во собраниската сала и на комисиите не е спротивно на Охридскиот рамковен договор, иако во него не се наведува тоа, туку се зборува за пратениците. Имено, се зборува за местото, Собранието во кое избраните претставници им се обраќаат на своите гласачи на својот јазик. Мислам дека тој проблем не е таков за да може да се третира како проширување или кршење на Рамковниот договор, и покрај тоа што директно не е наведено во него. За разлика од тоа, проширувањето на употребата на јазикот во владата би било кршење на Рамковниот договор. Значи, кога министрите зборуваат на својот мајчин јазик внатре во Собранието, исто како и пратениците Албанци, со тоа не го кршат Рамковниот договор. Мислам дека тоа проширување не е проблематично од аспект на Рамковниот д��говор. Исто така, мислам дека употребата на знамето, иако претходно беа поништени одредби од Уставен суд, не ја менува ситуацијата. Во суштина тоа се користи де факто и денеска никој не го коментира, а бидејќи нема регулатива, тие одлучиле да направат тоа да биде во рамките на законите. Исто така, не мислам дека тоа е проблем што би бил спротивставен на Рамковниот договор.

За разлика од овие две решенија, навестувањата дека за хашките случаи ќе има политички договор за тие да се стават настрана, може да биде сериозен проблем.Меѓутоа, токму пред 10 години, во преговорите во Охрид 10 дена се кршеа копја за да се прецизира каде ќе се употребува албанскиот јазик и беше договорено на својот мајчин јазик да говорат само пратениците. Зошто сега го менувате ставот?

Да, тогаш се зборуваше за Собранието, но потоа, како што знаете, употребата на јазикот се прошири на комисиите. Во Рамковниот договор не пишува дека ќе се говори во комисиите и во работните тела, туку само Собранието, па соодветно се прошири и на комисиите. Тоа се вика аналогно толкување, толкување на духот на договорот. Мислам дека кога се обраќаат внатре, на истото место каде што пратениците Албанци зборуваат на мајчин јазик, многу бизарно и вештачки е претставниците од извршната власт да зборуваат на македонски затоа што нешто не пишува во Рамковниот договор. Мислам дека е во духот на договорот да може Албанците да зборуваат на својот јазик во Собранието, независно од каде доаѓаат, дали од законодавната или од извршната власт и пленарката на Собранието го овозможува тоа.Во Собранието во процедура е барање за затворањето на хашките случаи. Дали со автентичното толкување на Законот за амнестија можат да се затворат предмети за воени злосторства?

Па, не можат сите четири. Мислам дека тоа толкување може да затвори два случаи - против раководството на ОНА и за Липковска брана. Но, тоа е најмногу што може да се направи и тоа би било логично, но не може повеќе од овие два случаи. Но, Непроштено и Мавровските работници, каде што жртви се цивили, не можат никако да се подведат ниту под Законот за амнестија ниту, пак, да бидат предмет на политички договор од каков било вид. Тоа е забрането со стандардите на меѓународното хуманитарно право. Тоа се злосторства против човештвото и тие мора да се процесуираат кај цивилите и да завршат со некаква пресуда.Дали поради тоа што Хашкиот трибунал ни ги врати во Македонија, тие предмети сега можат да бидат предмет за политичко пазарење?

Ако Хаг сметал дека за нив тие се со помал калибар и оти не се интересни за нив, не значи дека тие не се злосторства, туку дека не се од таков вид за Трибуналот да ги рангира на ист начин како и другите. Но, во принцип за нив мора да се води постапка и да се затворат. И ако некое одговорно мудро раководство одлучило така да ги постави и да ги одвои, тогаш ни Али Ахмети не би имал позиција да преговара. Кога два случаи би му биле затворени, а другите два процесуирани, тоа е сосема одржливо решение.Дали ова ревидирање на Рамковниот договор може да се спроведе без целосен консензус на сите политички партии и етнички заедници?

Мислам дека со овие измени на законите не се ревидира Рамковниот договор. Тој се ревидираше со признавањето на Тетовскиот универзитет и со пасошите. Тие беа малку надвор од договорот и не беа во негов дух. Ова што е сега предложено како решение не е проблематично, независно од тоа што мислам јас за политичката елита што го носи. Но, во основа не е проблематично. За ова не треба друг политички договор. Може да се расправа дали е тоа ревидирање на Рамковниот и таа расправа е легитимна, но мое мислење е дека ова не е ревидирање.Во Собранието, во овој пакет се и измените на законите за Судскиот совет и за Советот на јавни обвинители. Дали со одземањето на правото на глас на министерот за правда, конечно, ќе се намали неговото влијание врз правосудните органи?

Тоа, секако, нема да биде директно како досега, но и други министри за правда биле дел од Судскиот совет, па не сме имале вакво жалење за нивно мешање во судски одлуки. Значи, не е проблем дали министерот е дел од таа група од девет-десет луѓе. Проблем е во неговата агресивна, абразивна, насилна, репресивна улога. Во тој состав се изложени на негова жестока уцена кога е во прашање нивниот избор и промоција. Тоа е причината. Според тоа, дури тој и да не е таму, нема ништо да се промени во начинот на кој се избираат судиите и обвинителите и во начинот на кој владата веќе докажано влијае врз нив. Тие повторно како автомати ќе одлучуваат како што сака владата, што е проблем на правната држава во Македонија, кој е познат и напишан во не знам колку најзначајни рапорти за нас. Така што тука не' очекуваат бедни, тешки, црни денови за Македонија. Истото тоа се случува и во образованието, со Законот за високо образование. Порано во Југославија тоа се викаше освета на лошите ученици. Така и ова сега е освета на лошите ученици, кои се акредитираат по политички процени на факултети и докторски студии. Се случуваат смешни работи, по политичка процена кој може, а кој не може да биде. Тоа е ужас што треба да го издржиме.Дали коалицискиот договор Груевски - Ахмети што сега е постигнат е гаранција за стабилност на новата влада?

Прво, јас не сум го видел договорот и не знам што е неговата основа. Мислам се' најлошо за оваа политичка гарнитура. Тоа е најлошата влада и најлошата политичка комбинација во овој транзициски период во Македонија. Таа ја држи земјата закована на дно. Нема перспектива да се развие и се храни со еден болен македонски повреден, неспокоен национализам. Не знам од кои причини, од кои се' извори тој национализам доживеа повампирување денеска, но ќе се истроши. Меѓутоа, додека не се истроши, тој и' нанесува исклучителна штета на македонската држава. И нема перспективи ни оваа влада во следниот период да го надмине тоа бидејќи таа се храни со него, особено македонскиот дел.Сметате ли дека нешто ќе се промени во преговорите за името и решавањето на спорот?

Како сега да се направи салто мортале и да се реши тој проблем како ништо претходно да не било? Тоа едноставно е невозможно. Од друга страна, Ахмети и' дава поддршка на таквата влада, тој е коалициониот партнер на најлошата македонска влада и мислам дека неговите надежи оти со политички договори или потпишување некаков претходен договор ќе обезбеди решавање на проблемот со името за шест месеци се наивност, што е гротеска за политички лидери од тој тип.Како ја оценувате улогата на ДУИ како партнер во власта?

Мислам дека е повеќе од јасно дека ДУИ има можност да состави влада и во една друга комбинација. И кога не го прави тоа, туку одлучува да ја прави со ДПМНЕ, јасен е нивниот избор и тоа е битна одговорност. И тогаш паѓа во вода политичко значење што и' се дава на ДУИ дека ја одржува стабилноста во Македонија. Очигледно дека интересите на владеење што се врзуваат за директни материјали последици, односно придобивки, позиционирање во јавните претпријатија е предоминанта, прагматична, да не речам коруптивна, сила што нивните политички приоритети ги држи многу ниско спуштени. Тие нема да се остварат. Нема влез во НАТО и во ЕУ со оваа комбинација.Но, сега Секторот за евроинтеграции е во рацете на ДУИ, од каде што постојано говорат дека за нив е многу важно интегрирањето во НАТО и во ЕУ. Што сега може да се очекува?

Ништо од тоа не може да се очекува. Мислам тука нема врска во чии раце е Секторот за евроинтеграции. Ќе влезат таму уште десетина Албанци и сето тоа нема врска. Инаку, евроинтеграциите се врзани со отсуството на политичка волја да се реши спорот за името и да се влезе интензивно во процес на преговарање. Ние се наоѓаме пред сериозна опасност да го изгубиме кандидатскиот статус, тоа е она дереџе во кое ние сериозно се наоѓаме. Нашата перспектива не се врзува за тоа кој ја води евроинтеграцијата, туку се врзува за едно покрупно политичко прашање од примарен интерес - дали има политичка волја кај македонската политичка елита да го реши спорот со Грција и да го одблокира македонскиот пат таму. Потоа, ако тоа се случи, кој сака нека биде министер. Баба ми потоа може да стане и да биде министер за евроинтеграции. Обратното, пак, е многу опасно, да го изгубиме кандидатскиот статус, што ќе значи дека ние ќе отпишеме 10 години од нашата иднина. Ние сега се врзуваме за Косово и за Босна, кои, исто така, така може да не' поминат по тие 10 години, бидејќи ние спорот го држиме се' уште отворен. Ние се наоѓаме во сериозен проблем.


#
Статијата е прочитана 5792 пати.

Испрати коментар

Од: toni
Датум: 18.07.2011 00:56:33
Dajte mi , ve molam , samo edna dobra priicna , poradi koja Frcko zasluzuva vnimanie ? Samo edna
Од: Mapkoc
Датум: 18.07.2011 01:53:12
Со бојкотот на изборите и етничките Албанци покажаа дека немаат многу верба во „своите„ партии. Па ниту во ДУИ. Белки насетиле дека таа не е помалку клиентелистичка, „дрпаторска„ ако сакате, од „партнера„ си ДПМНЕ. Своето партиципирање во Владата ДУИ ќе го искористи да ги наполни институциите со свои „војници„ (во главно некомпетентни, без претерување - идни паразити). Божем да се задоволи Рамковниот договор! А кутриот албански етникум од тоа тешко да ќе види некоја вајда. Сосема го делам мислењето на проф. Фрчкоски за Секторот за евроинтеграции. Инаку, не е утешно што се ЕУ и Брисел полни со „кадри„ какви регрутираат транзициските земји. Служба таму е од сон: преубав живот за „радио не радио свира ти радио„.
Од: Bitolcanec
Датум: 18.07.2011 04:30:11
Abe Frcko ne e ni cudo so tebe rejtingot ti e pomal od 1% ili potocno vo isto derege so L.Georgievski!Tebe jazikot ti e pobrz od mislata,pa samo tresis nekoj gluposti,pa potoa se pravis kako nikogas da ne gi rekol!Resenieto na sporot so imeto e samo vo negova promena vo najmala raka ili pak promena na imeto,jazikot i identitetot vo druga raka!!Taka da ti sega jas neznam za so ja okrivuvas vladata pa i site sto glasale za nea, deka ne sakame da go promenime imeto zaedno so jazikot i identitetot???????I drugo se cudis deka DUI gi odbrale VMRO za vlada,a mozele so i so SDSM???Kako samo da DUI imase izbor da bira megju SDSM i VMRO,a VMRO nemase da bira megju DUI i DPA!!??I treto/ ti stvarno mislis deka ova vlada e nacionalisticka samo deka izgradi nekolku spomenici???Abe Krume ako vlada bese nacionalisticka nemase da imame albanci da vladejat so odbranata i djamite da peat po cel den vo sekoj grad niz drzavata!!Ova vlada e losa ali so opozicija od lugje kako ti i Branko ke izgleda super!
Од: Janakiev Nikola
Датум: 18.07.2011 07:03:29
Kole 18.7.2011god. Gos.Prof.Frckoski.Ve molam objasnite od koe celo ili polovina go odlepifte taj Makedonski del.Jas se osekam od toj Makedonski del i sum uvreden od vaste ZASTRASUVANA PONIZUVANA.Mene mnogu me boli kako del od Makedonskata Rabotnicka.Klasa da procitam takvo nesto.
Од: Marina
Датум: 18.07.2011 07:44:48
Toj vika "odmazda na losite ucenici". A negovoto intervju e "odmazda na porazenite politichari"! Frckoski ne moze da preboli i zatoa e jasen, "mislam se najlosho za ovaa vlada".
Од: Regan
Датум: 18.07.2011 08:38:09
Зошто постојано правите интервјуа со политичари од НЈС и со нивните подржувачи во Македонија?
Од: jankovski
Датум: 18.07.2011 08:44:12
Blazesi i na taa zenja sto ima vakov "mudrec" kako Frcko.Lupa gluposti denes, utre lupa sprotivni, poln so samiot sebe, prepoln so arogancija i drskost.Sekako nevkusno i degutantno.
Од: aleksandar sv.nikole
Датум: 18.07.2011 09:15:58
Frckovski i licnost koja e apsolutno istrosena politicka figura,zatoa najpametno e da ne se zanimava so politika i poveke vnimanie da posveti na studentite.Negoviot rejting kaj narodot e zanikade i za nase dobro e najpametno taka i da ostane.Toj bese edno vreme na vlast i znaeme kolku e sposoben,Vo negovo vreme se smeni i znameto i imaeto na drzavata,zatoa zamolci veke ednas nakonten gospodine!!!
Од: bitola troa skolovan
Датум: 18.07.2011 09:52:04
Kolku interesni komentari se gleda kolku ne mozeme da se soocime so toa deka nekoj razmisluva nekako pa da vodime dijalog.Zalosno
Од: Pero- Nеготино
Датум: 18.07.2011 10:02:20
Абе фрчко макај си од крајот додека има за макање.На македонскиот народ веќе воопшто не си му интересен.Со љубе Бошковски на рамо да се износите.НАРАВОУЧЕНИЕ;Тешко и горко на тие студенти ти што им предаваш што ќе научат од тебе.ГРЕОТА........
Од: Трпе
Датум: 18.07.2011 10:13:38
Каков,таков професорот Фрчковски е интелектуалец со висок степен на интелигенција.Од тимот на мистер Рејтинг дали поранешен или сегашен,неможат да изберат 5 души (разбира се дали професори или министри)кои ке може да му парират на господинот.Децава само ке верглат во место како да рецитират песничка во градинка.
Од: Поранешен сопартиец
Датум: 18.07.2011 10:21:35
Додека е ваквиот Б. Црвенковски на чело на СДСМ, оваа партија во догледен период нема шанси да победи на избори. Бранко мора да излезе со темелна анализа за последиците од неопходната приватизација. Да направи споредба со последиците од приватизациите во другите поранешни социјалистички земји и да се види каде е Македонија во тоа "друштво", колку сме биле, ако сме биле, полоши или подобри од другите. Помина времето на мангупски трикови и харизматични настапи зад кои не се гледа што навистина сработил СДСМ кога бил на власт на полето на политичките, општествените, економските, социјалните и сите други сфери од интерес за граѓаните. Бранко ги спомнуваше Ѕинго и Стојменов во корелација со Фершпед и Пивара. Па нека излезе веќе еднаш со бројки овој електромен, како што навремето Фрчко го нарекуваше. Само така ќе може да се види кој е во право и кому да се верува.
Од: Игор
Датум: 18.07.2011 10:43:04
Кога ги читам глупавите коментари се ужаснувам од фактот дека глупоста царува во нашата мила државичка. Баш сме за греота ние, а не Фрчко. Вие го прочитавте интервјуто или само си тропате така глупости?!
Од: josko
Датум: 18.07.2011 10:50:38
Aman so toj Frkovski zar ne vi bese dosta sto ne " davevte " so negovata kolumna vo Dnevnik,pa sega za da ne go podzaboravime pravite intervju!Inaku toj nema sto da kaze nitu za ramkovniot dogovor,nitu za Ustavot na RM toa se raboti koi ja zapecatija sudnibata na makedonskiot narod,pardon na makedonskata etnicka zaednica.A tokmu Frckovski e eden od kreatorite i na Ustavot i na ohridskiot ramkoven dogovor.Se raboti za totalno neprincipielna licnost kouj gi prilagoduva svoite stavovi kako nemu mu odgovara vo dadeniot moment.Ili narodski kazano vrti kapa,
Од: Томе
Датум: 18.07.2011 11:00:30
Искрено ме изненадува одбивноста спрема некого само затоа што е од спротивната политичка партија. Сите ние сме луѓе кои сме во иста каша(скоро сите), и мислам дека ни е потребна поголема хомогеност и толеранција.
Од: Tina
Датум: 18.07.2011 11:05:49
Kako moze nekoj sto ja representira Albanskata manjina i tie koi ratuvale protiv Makedonci, da bidat ravnopravni vo Makedonskiot parlament? Takvo ludilo ne postoi nikage. Utre ke ni dojde Burka vo parlament koja gi representira Albanckite Islanisticki ekstrimisti i ke saka pocit i ednakost od lugeto tie gi ubijale, kidnapirale i macile? Halo, deka vi e umot? Ili ke rabotat za nase dobro, za da se stabilizirat vo zemjata kao vredni da bidat vo Makedonija ili vonka vo taa zemja koja ke gi glte nijnite izmislotini, Nema razlog so koj Albancite mozat da nam ni zapovedat. Tie oste ne se izvinile za toj rat na sonovite. Nekoj da gi razbudi. Realnost e po razberliva.
Од: makedonka
Датум: 18.07.2011 11:29:13
Se slozuvam so Markos,Frcko e super profesor od koj moze da naucite mnogu,kako politicar e covek koj bara i ocekuva teorija vo praksa!covekot objasni so mnogu malku se!ve molam da si gi socuvate nacinalistickite stavovi zatoa sto toneme i ne gledame nisto od patriotizmot!!
Од: pile
Датум: 18.07.2011 12:15:23
Eden od izgotvuvacite na Ramkovniot dogovor vo 2001 godina bese i g-din Frckoski, pokraj potpisnicite i pretstavnicite na megjunarodnata zaednica, kako garant za sproveduvanje na istiot vo ramkite na zamislenoto.Pa od tamu i obvrskata na profesorot kako i na site ostanati da se proiznesuvaat po sekoe prasanje koe sto zadira vo ovaa pravna regulativa. Sto za razlika vo slucajot so baranjeto za avtenticno tolkuvanje na Zakonot za amnestija, od strana na ovoj parlamentaren sostav i pravnata oddrzlivost na tolkuvanjeto se doveduva vo prasanje, ako se znae deka drug parlamentaren sostav go ima izglasano Zakonot, so sopstvena zamisla i ideja za nadminuvanje na odredeni sostojbi. A, Lj.D.F. kolku i da se trudi da ja menuva frizurata, sepak ``voinot na konj`` najveke lici na nego, mu se dopagjalo toa nekomu ili ne.
Од: petar
Датум: 18.07.2011 12:44:50
Ne mi se veruva kakvi komentari citam..pa luge dali nekoj celosno go procital intervjuto??So 2 zbora se e kazano i sto e najtragicno site znaeme deka e taka..sekoja cest na Frcko (koj razbra razbra). Pozdrav.
Од: Miki
Датум: 18.07.2011 12:57:14
Im se čudam na komentarite koj velat deka SDSM nema nikogaš da pobedi so BC. na 5 juni SDSM pobedi , samo pritisokot vrz građanite i laženjeto so subvenciite i falcifikatot so glasovite na Lube i Lubčo ovi eostanaa na vlast.
Од: Adem
Датум: 18.07.2011 13:00:13
Cicko Frcko dobro e napisano i kazano, no sto da prevzememe? Da gi odneseme site od krivata vlada na psihijatar ili da zememe puski da gi tamanime. A kako posle,koj ke dojde na nivno mesto. Ajde kazuvajjjjj.
Од: makedonec
Датум: 18.07.2011 13:22:12
Super si e profesorot ostavete go na mira gledajte si go sopstveniot patriotizam
Од: gragjanin
Датум: 18.07.2011 14:19:59
Ne mi se veruva kakvi primitivci koristat internet i komentiraat. Osven diskvalifikacii na lichnosta ne prochitav eden komentar na iznesenoto mislenje vo intervjuto. Vo koja crna dupka zhiveeme. Jas sepak mislam deka proshiruvanjeto na pravoto na zboruvanje na Albanski jazik e samo poradi pragma, dogovor za delba na vlasta, a ne poradi nekoi civilizaciski normi
Од: goran
Датум: 18.07.2011 14:26:02
Profesore, Angliskiot e oficijalen svetski jazik, se upotrebuva, vo aviosobrakajot, telekominikaciite , internet, satelitete itn, dodeka primitivnite Makedonci i Albanci vojuvaa 2001. Francuzite go napravija AIRBUS 380 Dancite napravija ogromni polinja so veternici za struja a Germanskite vozovi se malku pospori od Francuskite i odat so 220 km na cas, a Francuskite300 km na cas, napraveni se Ogromni Cruise lines vo Skandinavija ..a vo Dubai e napraven Burj Dubai na 160 Sprata
Од: Причина за Тони
Датум: 18.07.2011 14:36:58
Тони,Фрчковски е се она што не си ти: образуван, интелигентен,нормален,писмен,искусен,паметен итн...
Од: vasil
Датум: 18.07.2011 14:48:57
Izjavite na Frkovtski jasno ja kazuvat vistinata okolu sporot za imeto na Makedonia. Toj e eden tslen od toj del shto za niv imeto ne e vazno, neka go smenime za da "prosperirame". Mozi da e dobar professor, ama ne e dobar Makedonec, zashto i ne saka da bidi Makedonec. Ne znam kakvi korenja imat ovi ljuge!
Од: koki
Датум: 18.07.2011 14:54:45
si dojdel do tuka toa e dovolno
Од: неутрлен
Датум: 18.07.2011 15:26:48
искрено и реално интервју. Браво Фрчко. со тебе не се слагаат само тврдокорните партиски војници. сакал некој да прознае или не ти си еден од втемелувачите на демократска и независна Македонија, исто како што твоите потомци беа пионерите на македонската уметност. Нека не заборават душгрижниците дека со твојот устав РМ доби највисоки оценки од големиот правик и мудрец Бадинтер ( се плашам и него да не го прогласат за к.......). Со покојниот претседател Трајковски во 2001 година ја куртуливте Македонија од голема граѓанска војна и нејзино растурање.
Од: Slavko Lazovski
Датум: 18.07.2011 15:37:42
Bravo profesore. Bravo za jazikot, za toa ministerot Albanec da zboruva na albanski jazik. Se izdigntavte nad stavot na opozicijata, koja ne znam od koi pricini se sprotivstavi.I za komentarite-sepak, dragi moi i so ova intevji profesorot pokaza deka e megu samiot vrv na intelektualcite vo Makedonija, duri mozebi nema podobar.
Од: gimi
Датум: 18.07.2011 15:44:38
Да ги користиш мислите и советите од Фрчко е исто со тоа да користиш семки од зелена тиква.
Од: Karapetrov
Датум: 18.07.2011 16:19:25
Dezurnite VMROVCI DPMNE-OVCI ne mi davaat niti edna pricina zosto da ne veruvam vo Frckoski ,a da veruvam vo Gruevski.Aj be hore dezuren ,nepismen i poltronski..DAJTE EDNA PRICINA ZOSTO OVOJ NE E VO PRAVO ,A VIE STE.VO NATO I EU DA NE NE VNESOVTE ILI KE NE VNESITE..
Од: Даниел Митрев
Датум: 18.07.2011 17:25:01
Ме изненадува какви глупави коментари читам на луѓе полни со омраза и гнев, осихички болни, фрустрирани до немајкаде. Трагично е што заради предавничките политики на Груевски во Македонија има толку многу фрустрирани луѓе кои се свесни за предавничката и криминална политика на Груевски, но бидекќи отсекогаш биле за „ДПМНЕ“ не сакаат да се помират дека тоа е партија создадена од УДБа која нема ништо заедничко со ВМРО и со патриотизам. ДПМНЕ единствено има врска со криминал, перење пари, предавничлук, гркоманство и неокомуњарство. За коментарите на Фрчковски нема што да кажам, како и секогаш г-нот Фрчковски е генијалец, човек интелектуалец кој има храброст да искаже свое мислење макар и да не им се бендисувало на фрустрираните овци.
Од: do Danailov (Frckovski)
Датум: 18.07.2011 18:28:34
Ne e nacionalizam odbivanjeto da se smeni imeto.Ne moze da baras volja kaj nekoj da napravi predavstvo.Treba da baras volja od juzniot sosed da ja prifati realnosta i da priznae deka sme Makedonija i Makedonci.No ti ni malku ne se lutis na juzniot sosed.Tie treba da go ostavat nacionalizmot,poradi toa se vo bankrot i tie treba da go ostavat patriotizmot,a ne nie Makedoncite.
Од: До Битолчанец
Датум: 18.07.2011 19:19:06
Морам да признам дека си многу бистар.Решението на спорот со името Е ОНА ШТО ГО БАРА СОВЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ВО РЕЗ.817, а не она што ти го замислуваш во „прва“ и во„втора рака“!Ти можиш да тумачиш како што сакаш,ама СБ на ОН бара од Македонија преку прего��ори со Грција ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМОТ ЗА РАЗЛИКИТЕ ОКОЛУ ИМЕТО.Како си гласал за влада која НЕ ГО ДАВА ИМЕТО,кога ВМРО го даде името и прифати РМ(Скопје),само што тоа Грците не го прифатија?И како велиш?Да била оваа влада националистичка немало Албанци да владеат со одбраната?Во право си за ова.Оваа влада Е ГЛАДНА ЗА ВЛАСТ па затоа дава Албанци да владеат со одбраната,а глуми национализам за да ги заведе таквите како тебе да гласаат за нив.

Најди! во Утрински
Насловна
Цвета бизнисот во улицата на црвените фенери
Хилари Клинтон во Атина
Од уметност можеш секаде да живееш
Добро се снајде во лезбиска улога
Колапс на совеста
Владата ќе се бира на 27. јули
Добрата тетка ќе биде супер мајка
Квазипатриотите во акција
Новинарските здруженија реагираат на измените на Законот за радиодифузија
Скара, најомилена машка релаксација
Европа без Турција
Дамовски сведочеше во процесот за обвинетите од „Перо Наков“
Живкица Каленикова - радио и ТВ-водителка
Поскапуваат бензините и дизелот
Државата ќе заплени стан од најблиските на Даравелски
На прагот сме на нова финансиска криза
Карикатура
Сити го продаде Тевез за 45 милиони евра
Изгласани измените на Законот за знамиња
Избрани 12 судии и еден претседат��л на суд
Меркел - Еврото не е во опасност
Онлајн вести

"""