Број 3647  четврток, 04 август 2011
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Хороскоп
Што прават денеска
Онлајн вести
Site Meter

Фељтон

На патот до АСНОМ (4)

Народот што даде еден Илинден даде и втор

Со решениЈата, Манифестот и Прогласот беше создадена македонската држава

Јордан Цеков–Дане

По речта на Панко Брашнаров се читаат поздравни телеграми испратени од Првото заседание на АСНОМ. До Првото собрание на АСНОМ поздравна телеграма испрати и Јосип Броз Тито, претседател на Националниот комитет за ослободување на Југославија.

По читањето на телеграмите претседавачот Панко Брашнаров го поздравува делегатот на Врховниот штаб генерал Светозар Вукмановиќ Темпо, делегатот на Главниот штаб на НОВ и ИО на Србија Живоин Николиќ-Брка, а и мајор Дикинсон и мајор Сричка, делегати на англиската и американската воена мисија.

Светозар Вукмановиќ Темпо беше бурно поздравуван и често прекинуван во говорот. „Онака ударнички како што ја создадовте својата војска, создавајте ја и својата национална држава“, рече Темпо. Од името на американската и англиската воена мисија, со кратка реч, отпоздрави мојорот Сричка: „Големите и херојските борби во Југославија под водството на Маршал Тито, познати се на англискиот и американскиот народ. Исто така, познато е оти македонскиот народ под водството на Главниот штаб на чело со генерал Апостолски зазема важно место во овие борби“.

По поздравот од мајорот Сричка, од името на Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија, Собранието го поздрави генерал-мајор Михајло Апостолски.

Откако поздравните говори беа одржани претседавачот Панко Брашнаров објави дека се минува на втората точка од дневниот ред: Избор на работното Претседателство на Првото заседание на АСНОМ. За Претседателството беа предложени следните лица:

За претседател на Претседателството Методија Андонов-Ченто, трговец од Прилеп, прв потпретседател Панко Брашнаров, учител од Велес, втор потпретседател Емануел Чучков-Мане, директор на гимназија од Штип, прв секретар Киро Глигоров, адвокат од Штип, втор секретар Веселинка Малинска, чиновник од Куманово; членови генерал-мајор Михајло Апостолски, командант на Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија, Бане Андреев-Ронката, политички комесар на Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија, Киро Петрушев, типографски работник од Скопје, Тодор Ѕвездин, потполковник на бившата југословенска војска и Тихомир Милошевски мајор, командант на Третата македонска ударна бригада.

Предложената листа беше усвоена со акламација.

По изборот на верификациска комисија претседавачот Панко Брашнаров објави дека свечениот дел на Првото заседание на АСНОМ заврши и со работа ќе продолжи по завршена вечера. Свечената сала одекнува со химната „Хеј Словени“. Сите се на нозе и целата сала пее заедно со хорот.

По завршената вечера Претседателството на АСНОМ продолжи со работа. Салата се исполни со делегати и публика. На бината се појавија и ги заземаа своите места членовите наработниот Президиум. Првото заседание на АСНОМ беше отворено и раководено од претседателот на Президиумот Методија Андонов Ченто.

Првото заседание на АСНОМ делегатите усвои девет државотворни решенија:

1. Решение на Антифашистичкото собрание на Народното ослободување на Македонија, како врховно законодателно и исполнително народно претставително тело и највисок орган на државната власт во демократска Македонија;

2. Декларација на АСНОМ за основните права на граѓаните на демократска Македонија;

3. Решение на Антифашистичкото собрание на Народното ослободување на Македонија за заведување на македонскиот јазик како службен јазик во македонската држава;

4. Правилник за работа на Антифашистичкото собрание на Народното ослободување на Македонија;

5. Решение на АСНОМ за образување на законодавната комисија при Президиумот на АСНОМ;

6. Решение на АСНОМ за образување на Државна комисија за утврдување на престаплението на окупаторите и нивните помагачи;

7. Решение на АСНОМ за одобрение решенијата, заповедите и задолженијата, земени од Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија и Иницијативниот одбор за свикување на АСНОМ;

8. Решение на АСНОМ за одавање признание и благодарност на Народно ослободителната војска и

9. Решение на Првото заседание на АСНОМ за избор на Президиумот на АСНОМ.

Првото заседание на АСНОМ донесе и два историски документи и тоа:

- Манифест на Првото заседание на АСНОМ до македонскиот народ, народностите во Македонија и до македонската емиграција;

- Проглас на Првото заседание на АСНОМ до македонскиот народ дека се удрени темелите на македонската федерална држава во нова Демократска и Федеративна Југославија.

Со усвојувањето на девет државотворни решенија и двата државотворни документи, делегатите на Првото заседание на АСНОМ ја конституираа македонската држава Федерална Република Македонија, во рамките на Демократска Федеративна Југославија.

Самиот факт што Првото заседание на АСНОМ беше одржано непречено и без какви било вознемирувања недвосмислено говори дека сите подготовки биле успешни и добро извршени.

На 2 август 1944 година се оствари визијата на Димо Хаџи Димов, еден од првите соработници на македонскиот великан Гоце Делчев „Народ кој даде еден Илинден ќе даде и втор“.

Во конаците на „Св. Прохор Пчински“ Президиумот на АСНОМ престојуваше до 10 септември, потоа го напушти манастирот. Дв��жејќи се на југ кај селото Довезенци ја минува Крива Река. На 14 септември попладне, Президиумот на АСНОМ, заедно со 11. Македонска бригада влегува во ослободено Свети Николе. Во градот се задржува три дена. На 16 септември беше одржан митинг. На митингот говори одржаа Методија Андонов Ченто, генерал Михајло Апостолски и Бане Андреев.

По тридневен престој во градот Президиумот на АСНОМ, заедно со 11. Македонска бригада (без еден баталјон) вечерта на 17 ноември ја минува реката Вардар кај селото Новочани, северно од Велес и на 18 септември, преку селото Баљица, се упатува за Горно Врановци.

Во селото Горно Врановци, каде беше седиштето на военото и политичкото раководство на НОБ на Македонија, Президиумот на АСНОМ беше и на 13 ноември, кога беше ослободено Скопје, главниот град на Федерална Република Македонија.

На 17 ноември 1944 година Президиумот на АСНОМ, срдечно пречекан од многубројните ослободољубиви граѓани на Скопје, свечено пристигна во ослободено Скопје и ја продолжува својата државотворна работа.

(Крај)


#
Статијата е прочитана 1459 пати.

Испрати коментар

Од: BgMak
Датум: 04.08.2011 00:27:35
Мислам дека е изпуштена точката за промената на имињата од -ов и-ев на,-о(в)ски и -е(в)ски. Во самата седница имаше едни зборови на еден поп дека, исто како библискиот Јаков стана Израил, а Аврам - Авраам, така и на Македонците се потребни нови имиња за новиот почеток. Или грешам?
Од: Ljubotan-Trade Name
Датум: 04.08.2011 03:31:40
Navistina ne sakam ,da ve zamoruvam,ama mi se Gadi-Slosuva, od ovie Volsebni-Mitoloski kazuvanja! Pa togas Kiro bil sluzbenik vo Bugarskoto Fasisticko Ministarstvo[ Kiro Bil Ekonomista ,a ne Pravnik.PS Fakultetot Vo Belgrad bil Zaedno; Ekonomski i Pravni Kako i vo Vremeto Medicinski centar do 1980 za; Medicinski,Stomatoloski i Farmaceutski, ; Mihajlo Apostolski bil nikoj i nisto Obicen Kapetann Dezerter Nikoj i nisto od Srpski Kapetan Do Blgarski gragjanin! Navistina Teologot Metodie Gogov bese; Naglasen za Arhierejski Namesnik Vo Stipskata Eparhija kogaj pobegna od Veroucitelskata Pozicija za Gradot Kraguevac! Dali nekoj se secava Kako Metodije ja Doceka Bugarskata Soldatetska vo Stip? Poseduvam snimci od docekot na Blgarskata Soldatetska Vo Stip i Skopje! Veruvam i Arhivite na Republika Makedonija gi imaat,zosto ne gi Emituvaat? Znam vcera me cenzurisasvte nemojte i deneska! Da se slusne i starata latinska; Da se Cue i Drugata Strana!
Од: Jovo
Датум: 04.08.2011 08:37:07
Повеќе од четириесет години во Скопје се шпекулира со илјадниците борци против «бугарскиот окупатор». Тие и сега зимат државни пензии. Тие борци се појавија кога бугарските органи, армијата и администрацијата се повлекоа од Вардарска Македонија во текот на првите денови на септември 1944 г. по наредба на комунистичката влада на Бугарија. За сравнување инвазијата на партизани во Вардарска Македонија е направена во текот на октомври 1944 г. после кога од името на новата комунистичка власт беше објавена мобилизација.
Од: Janakiev Nikola
Датум: 04.08.2011 08:41:48
Kole 4.7.2011god. Neznam kako Demo.Fed.Repu Jug.A bese N.R.Mak.i F.N.R.Jug.-2.8.1944god.ASNOM. Vo nego imame se sto e potrebno i nikoj ne moze da ni go zeme.Za prethodniot broj.Naseto i Komsiskoto pismo da e Ruski pravopis.Za Ruskiot neznam.A Bugarskiot e Klimentovio Pravopis i e najstar vo Evropa
Од: pameten
Датум: 04.08.2011 09:19:30
BulMak, Makedoncite imale potreba od nov identitet za da zachuvat shto bilo mozhno. Ljubotane, shto ako Kiro i mnogu drugi bile Bugarski sluzhbenici. Kakvi bile dilemite? Shto i da sakale da ostanat deo od Bugarija bilo nemozhno (a po 60 godini otugjavane i razocharenost od obedinuvanjeto) mnozinstvoto Makedonci konovo ne go sakale. Ako bile priznati za Bugari (a takvi shansi seksko nemalo), kje dobiele status kako ovoj na Kosovo. Najdobro bilo da se objavat za poseben Makedonski narod i da kodificirat poseben Makedonski jazik. Ovo ne bilo predavstvo, a uspeh. No na cena - podelba. Golem del od Makedonskite Bugari (pred se tie vo Bugarija) ostanale Bugari. Denes e vazhno da se sfati deka situacijata e totalno proimeneta! Ili kje se prifati vistinskata istorija i posebnata evolucija na del od Makedonskite Bugari vo poseben narod i se izgradi strateshko partnerstvo megju Makedomija i Bugarija... ili Makedonskiot narod pak kje se podeli na (novoosoznaeni) Bugari i na "cvrsti" Makedonci ..
Од: R. Topciev
Датум: 04.08.2011 09:20:01
Повторно нешто останува недоизказано. Што значи "беше ослободен Скопје"? Ќе си помисли човек дека го ослободиле партизаните. Во тоа време по долината на Вардар се повлекува целата германска група армии "Е", која дотогаш е владеела цел Пелопонес со островите, заедно со сите неjзни тенкови, авиони и артилерија. Сами се сеќавате, дали едни леко вооружени партизански чети може да "ослободат" нешто против таква сила. Клучот во целата работа е к��мунистичкиот пуч во Бугарија и следван од предавство кон Германија. А дека по бугарската војска е одел по еден одред партизани "ослободувачи", тоа е јавна тајна за сите запознати
Од: Gjokica
Датум: 04.08.2011 10:55:06
Еве, уште еден пример дека и Босанциtе биле „Бугари“; во 16 век, ерменецот Симеон Лехаци патува низ Турција, азијска и европска; посетувајќи ја Босна и Сарајево, вели дека сите луѓе таму се Бугари и зборат „болгарски“, а нивните села ги нарекува „болгарски села“ (Симеон Лехаци, Путевые заметки, хроника и памятные записи; изучил и опубликовал Нерсес Акинян, Вена, 1936). Зарем Босанците се Бугари? Znaci zborot ili poimot bugari ne oznacuvalo nikakva nacionalnost, znaci bugari ali ne po nacionalnost. Posto ako znacelo nacionalnost togas bi trebelo site denesni slavjanski narodi vo toa vreme da se bideni bugari ili pak i den denes da bidat bugari. Po taa osnova koja e dokazana so fakti ( vo proslite izdanija navedov mnogu svetski fakti na ovaa tema od pred 1200godini pa se do 18 i 19vek ) MAKEDONCITE ne bile smetani za bugari po nacionalnost.
Од: Dimitar Vlahov junior
Датум: 04.08.2011 12:53:30
Do site komntatori. Vo DFMakedonija ( prvo ime) site, a i deneska vo RM ) sekogaš si imale iminja, što završuvaat na OV, EV,IN,SKI, zavisno od regionot. Taka i deneska vo: Istočen del na RM, vo Pirinskiot kraj i vo Egejskiot kraj site makedonci se na: OV,EV,IN. Samo obrnete vnimanie. Vo Zapaden del na RM pretežno se na SKI. Vo tekot na okupacijata na Makedonija od strana na Carstvo Bugarija site gragjani, bez ogled na nacionalnost bea proglaseni od okkupatorot za bugarski gragjani. Treto, Mihajlo Apostolski e bil generalštaben major i komendant na Alpskite edinici na Kralstvo Jugoslavija, po srbiziranoto ime Mitić, a toa e imeto na tatko mu. Site makedonci vo: Jugoslavija, Bugarija, Grcija, pred Vtora Sv.vojna bea denacionalizirani i nosea iminja na državi, kade živeea. Nadvor od tie državi makedoncite si nose svojite avtohtoni iminja i identitetot. jas lično imam makedonskata nacionalnnost i maykedonsko ime, iako se rodiv pred Vtorata Sv.vojna, ama nadvor od balkanot. Molam da objav
Од: do neinformiranite
Датум: 04.08.2011 17:34:25
Gresis ti BgMak.Makedoncite imale preziminja sto zavrsuvale na SKI i vo 18 vek,19 vek,no duri i vo 16 i 17 vek.Hristijan Todorovski vodacot na vostanieto protiv Osmanliite e primer.Pravopisot vo Bugarija e ruski,a pismata od sveti Naum i sveti Kliment nikade sega ne se koristat.I toa pismo ne bilo bugarsko,bilo seslovensko.Nie Makedoncite si go imavme odamna makedonskiot identitet i makedonskiot jazik i samo neobrazovani mislat deka e proglasuvan vo vtorata svetska vojna.Site jazici vo svetot bile kodificirani,a bugarskiot(46g.)i albanskiot jazik(74g.) bea podocna kodificirani za razlika od makedonskiot jazik koj bese porano kodificiran.

Најди! во Утрински
Насловна
Aктивирана хипотека за „Космос“
Се подготвува сеча на амбасадори
Печатено
Градот задолжен со 9 милиони евра
Работнички по потврда на плеј-оф во Лига Европа
Водата ми ги бистри мислите
Митологијата и Хитлер
Дарко Башески поднесе оставка од „Еуроимаж“
Мубарак на суд
Работнички во плејофот на Лига Европа!
Тајна свршувачка пред смртта
Илинденски пораки и поделби
Поморот на рибите – елементарна непогода
Аптекарите и лекарите си играат пинг-понг со пациентите
Милчин бил соработник со тајните служби
Рокерот им ги заборава имињата на своите деца
Пациенти како 007
Fragaria vesca
Тачи и Билер со договор за решавање на кризата
Новини за поголема транспарентност при вработувањето
Карикатура
Почина јапонскиот фудбалер Мацуда
Стил
Прилепчанец загина во сообраќајка
Пороен дожд, град, грмежи и силен ветер попладнево и утре
Онлајн вести

"""