Брoj 2656  понеделник, 07 април 2008
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Наука
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Време
Хороскоп
Што прават денеска

Претходен број


Site Meter
Скопје

Општина Кисела Вода се подготвува за едношалтерски систем

Жителите на Кисела Вода наскоро ќе можат сите потребни документи од Општината да ги добиваат на едно место и за многу пократко време од досега благодарение на едношалтерскиот систем. Според најавите, тој ќе профункционира најдоцна за три месеци, а ќе биде сместен во првата барака во кругот на Општината. Деновиве, екипи на австриската фирма СИТ го изготвуваат апликативното решение за проектот, кое опфаќа електронско архивирање документи и модерен ДМС-систем (електронски документ менаџмент-систем). Општинарите објаснуваат дека со ова решение ќе се обезбеди електронско примање и проследување на документите, нивна обработка и издавање на крајните корисници. Од Општината посочуваат дека со примена на овој систем ќе се намали можноста за грешка во информацијата, која обично е предизвикана со повторното обработување и копирање на информациите од едно место на друго.

„Придобивките од тоа ќе ги има и општинската администрација, која практично ќе може да работи поефикасно и поажурно. Истовремено, со овој современ систем, кој е дел од проектот е-Општина, предвидено е и воведување електронски совет и компјутерско поврзување на 16-те месни заедници со Општината“, вели Тони Чупоски, портпарол на Општина Кисела Вода. Според него, поврзаноста на месните заедници со Општината, всушност, ќе овозможи граѓаните и правните лица своите услуги и информации да ги добиваат во МЗ, а не како досега да мора да се обраќаат во Општината. (Дс.Т.)


Статијата е прочитана 84 пати.

Испрати коментар
Најди! во Утрински
Скопје
Булеварската ограда во Аеродром во општински бои
Градот ќе ги санира оштетените мостови на Вардар
Нови прозорци во ОУ„Мирче Ацев“
Против комарци ќе се прска повеќе пати