Број 3423  четврток, 04 ноември 2010
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Фељтон
Вести
Site Meter
Култура

Петре Бакевски: Вистинското читање е како вистински живот

Вистинското читање е како вистински живот. Исполнет до крај. Читам без престан, катадневно. Читам тоа што ми ја разбудува љубопитноста, го збогатува духот, ме тера на подлабоки размисли. Желен сум за големи сознанија, длабоки, продлабочени, душевни, да проникнам од другата страна на непознатото. Во книгите навидум се' е така едноставно, а чудесно. Вистинито. Дури и повеќе од животот. Во поново време се измешаа работите околу добрата и лошата книга. Мешаница, збрка, подметнувања, пропаганда, перење на мозокот, медиумска еуфорија, комерцијализација, замајување од шупливо во празно. Зар се што еуфорично ни доаѓа од светот е толку вредно, па ние, кутрите, го лапаме како локум, занемени, очудени, како повторно да си ја откриваме азбуката на провинциските фрустрации?!. Не и не. Да не се посипуваме сами со пепел. Да не се понижуваме. Имаме добра литература. Одлични автори. Само последниве месеци се заредија едно чудо книги од наши луѓе. Еве ги. Ги читам со страст на одушевување. „Стража“ од Милован Стефановски, згустена проза со потресни судбини во апсурдните животни ситуации на непредвидливото и копнежливото, „Чудна средба“ од Митко Маџунков, фантастичните раскази од неговата прва книга напишани пред 40 години, „Визија за локвата и вињари“, потресна проза од Иван Чаповски, „Седмата страна на коцката“, висок интелектуален излив на духот од Влада Урошевиќ, новите раскази од Драги Михајловски под наслов „Пеперуткарот“ со посебно уживање во јазикот, во стилот и изразот; еј, па тука сега ни дојдоа 73-те сонети од Михаил Ренџов, па една книга што посебно ја изделувам од жанрот на колумни, а всушност не се тоа, туку нешто повеќе од тоа. Тоа се „Фасцинации“ од Милан Банов... Елена Лужина најпосле со добра книга, „Есеј(от) како вежбалиште“... И да не редам понатаму од долгата низанка на македонската духовна рожба... Да се свртиме кон себе, кон своите автори. Со почит. Има што да се чита со задоволство. И да се ужива во убавата сончева страна на животот.


#
Статијата е прочитана 503 пати.

Испрати коментар

Од: Билјана
Датум: 04.11.2010 13:54:41
Би ја продолжила низата: Од постарите неповторливата "Дениција" од Петре М. Андреевски, "Сплетени раскази" на Оливера Ќорвезировска, првата збирка раскази на Крсте Чачански "Писма", јазично раскошната "Бајазит и Оливера" на Драги Михајловски, концетрираните мудрости "Конзервирани импресии" на Горан Стефановски...ех, тоа се недоброени бисери за најскапоцениот накит на македонската култура -нашата литература.

Најди! во Утрински
Култура
Премиери и гостувања за роденден на Битолскиот театар
Унгарски камерен оркестар ќе ги отвори „Есенски музички свечености“
Во што е тајната на фалсификаторите на уметнички дела?
Цртежи на Илија Прокопиев


Bulgaria and Russia expected to sign gas pipe agreement
One third of cigarettes in Bulgaria are 'illegal'
Falling credit rating reveals Croatia's economic crisis