Број 3409  понеделник, 18 октомври 2010
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Економија
Хроника
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Фељтон
Вести
Site Meter

Фељтон

Македонско-бугарски историски контроверзии (8)

Вистинска македонска просвета под Пирин

Македонците во Бугарија беа национално слободни само во првите години по војната, за време на културната автономија

Виктор Цветаноски


Македонците во Бугарија вистински национално беа слободни само во првите години по војната за време на културната автономија на Пиринска Македонија. Тогашната бугарска власт призна македонска нација и широко ги отвори вратите за меѓусебно комуницирање на Македонците од двете страни на границата. Односите меѓу тогашна Југославија и Бугарија биле на мошне високо ниво, а уште повеќе беа зацврстени по средбата на Тито и Георги Димитров во Блед во 1947 година.

Д-р Васил Јотевски, кој го истражува овој период од македонското минато, вели дека Централниот комитет на БРП(к) уште на Десеттиот пленум од 9 август 1946 година донел посебна резолуција по која се создала поволна клима за Македонците. Подоцна, на Третата обласна конференција на БРП(к) во Горна Џумаја (денешен Благоевград), меѓу другото, било побарано да се работи на широк културен план преку заемни посети и културна размена за зближување на Македонците од двата дела на Македонија и изучување на македонската историја во пиринскиот крај.

Истовремено било побарано отворање македонска книжарница и областен државен театар во Горна Џумаја. Книжарницата била отворена на 1 мај 1947 година, а на 7 ноември истата година и театарот. Првата претстава била „Печалбари“ од Антон Панов, во која учествувале и актерите Петре Прличко и Тодорче Николовски. Од Македонија во театарот во Горна Џумаја биле испратени артистите Илија Милчин, Крум Стојанов и Вера Вучкова. За Пиринска Македонија есента заминале и стотина учители, кои во повеќе села и градови ги изучувале децата на македонски литературен јазик.

Тогаш 43 години по загинувањето, од Софија во Скопје беа пренесени моштите на Гоце Делчев, со што беше исполнета желбата на неговите соборци тие да бидат погребани во слободна Македонија. Годините пред тоа тие биле чувани од македонските револуционери како најсвето нешто. По загинувањето во селото Баница во 1903 година, Гоце бил погребан во ист гроб со негов соборец што загинал во истата битката. Три години подоцна македонските револуционери Михаил Чаков и Таската Серски тајно ги откопале коските на Гоце и ги ставиле во посебно сандаче, кое го сместиле под престолот на црквата „Св. Никола“. Таму останале се' до крајот на Првата светска војна кога Чаков го однел сандачето во Ксанти, а оттаму во Пловдив, а потоа во Софија. Тогаш почитувачите на Гоцевото дело изработиле посебен саркофаг и во август 1923 година ги изложиле моштите во познатата софиска црква „Св. Недела“ за да можат да ги видат и да ги допрат сите оние што му се восхитувале на великанот.

Долго беше патувањето на моштите на Гоце. Сместени во саркофаг изработен посебно за таа цел, тие тргнаа од Софија кон тогашна Народна Република Македонија на 7 октомври 1946 година и преку Пиринска Македонија, Струмица и Штип стасаа во Скопје на 10 октомври. Нив на претставниците на Македонија им ги предадоа раководители на Илинденската организација. На свеченото испраќање за да се збогуваат од Гоце дошле околу 5.000 Македонци од повеќе места во Бугарија. Посмртните останки во присуство на највисоки македонски раководители беа погребани во црквата „Свети Спас“, а на овој голем чин присуствувале и неговите живи сестри - Тина Андонова, Лика Станишева и Елена Пејнерџиева.

Пролетта 1990 година како новинар престојував во Пиринска Македонија и притоа се сретнав со повеќемина Македонци што говореа за времето кога тие можеле по националност да се декларираат она што се. Според нивните кажувања, на пописот во 1946 година само во Пиринска Македонија околу 70 отсто од населението се запишало како Македонци. Се' на се', тогаш во Бугарија како Македонци се декларирале околу 180.000 лица. Уште еднаш во наредниот попис, во 1956 година ќе се потврди ова иста бројка, само нешто зголемена. Според официјални бугарски извори, тогаш ќе бидат пребројани точно 187.789 Македонци. Од 282.015 жители во Пиринска Македонија, 63.7 отсто или 178.862 ќе се запишат како Македонци.

Веднаш по овој попис во 1965 година, бугарските пописничари ќе му соопштат на светот дека во Бугарија останале само уште 8.750 Македонци, десет години подоцна нив ќе ги снема. Тактиката на комунистите и на Живков со притисоци и уцени да ги одродува Македонците ќе ја продолжи и новата власт по падот на бугарскиот диктатор, така што на последниот попис Македонците ќе бидат сведени на 5.000 души.

„Во 1946 година бев прислужител (курир) во училиштето. Таа година во декември беше организиран и пописот. Јас и учителот од селото бевме задолжени да ги попишуваме луѓето од Самоилово. Пред пребројувањето имавме состанок сите попишувачи во Петрич, дојде од Софија и специјална делегација, дојде и Борис Вапцаров, брат на Никола Вапцаров. Прв зеде збор и почна да ни објаснува како да го вршиме пребројувањето. Прво не' предупреди да нема никакво насилство, кој како што сака, така нека се пише. Кога заврши состанокот, секој си замина на своја страна. Веднаш потоа почнавме со попишување. Сите селани од Самоилово и од другите подгоречки села се пишаа Македонци“, ќе ни раскаже Серафим Илиев.

И за време на вториот попис во 1956 година пак ги повикале во Петрич. И на тој состанок говорел Борис Вапцаров, но, нешто друго, дека во Пиринска Македонија живеело бугарско население, дека сите требало да се пишат Бугари, но ако некој сакал да се пише Македонец, нека се пишел. „Народот не сакаше да ги слуша директивите на бугарските комунисти, сите во Самоилово и подгоречките села повторно се пишаа Македонци. Оттогаш започна големиот притисок врз сите оние што се декларираа како Македонци. Многумина беа затворени, а околу 1.200 семејства од Петрич и Петричко раселени низ цела Бугарија“, вели Илиев.

Мошне илустративни за тие благопријатни години за културен и образовен развој на Македонците во Бугарија се искажув��њата на некои од учителите што заминале во Пиринска Македонија. „Секое одење дома поминував и често одев кај тетка Ленка, мајка му на поетот Никола Вапцаров. За мене таа едноставно беше тетка Ленче. Таа уште првиот ден не' пречека. Се фрли врз нас, извикувајќи: ’Моите Македонци, мои Македонци, и мојот Николчо е со вас...’ Тешко ми беше ако некогаш поминев крај куќата на Вапцарови, а да не се поздравев со тетка Ленче“, ќе раскажува Љуба Станкова.

Мошне пријатни спомени од тие години има и Киро Џимвревски од Куманово, кој бил учител во Петрич. „Некаде при крајот на учебната година вршев анкета меѓу учениците со прашање: дали ќе сакаат во наредната учебна година да ги изучуваат сите наставни предмети на македонски јазик? Во оваа анкета се изјаснија сите ученици и со голема радост бараа и идната учебна година наставата да се изведува на македонски јазик. Оваа желба беше слична и кај населението“, се сеќава тој.

Благоја Пацаноски од Прилеп бил учител во селото Бања. Цело време додека учителствувал таму, бил заинтересиран да види, да чуе како се чувствува народот, дали луѓето се сметаат за Бугари или за Македонци. „Бев изненаден кога погледнав во книгите во општинското собрание, бидејќи живеев заедно со секретарот на општината во иста зграда, па оттука имав можност да видам, да прочитам, дека во матичните книги сите беа запишани како Македонци. Тоа значеше дека сите до последен човек, целокупното население од село Бања, кое имаше околу 300-400 куќи со неколку илјади жители, беа запишани како Македонци...“, се сеќава тој.

Алимпие Калајџиески од Вевчани, кој бил учител во селото Микриево, раскажува еден интересен настан, за кој му кажувале селаните од селото Крушица. Во 1946 година кога се одржувал плебисцитот во Бугарија, дошле некои службеници од Горна Џумаја. Не ги нашле мажите во селото и сами направиле списоци и ги запишале сите жители дека се Бугари. Пандурот (селскиот падар) го забележал тоа и ги викнал селаните и им рекол: „Еј, браќа, собирајте се, сите ве запишаа како Бугари!?“ Мажите излегле над село, ги пречекале службениците и физички се пресметале со нив, ги искинале списоците, а потоа сами направиле нови во кои се запишале како Македонци и потоа делегација од 10 селани ги однела во Горна Џумаја.

Василка Антоновска од Битола, учителка во Горна Џумаја, говори за нивното драматично заминување во 1948 година по Резолуцијата на Информбирото кога се заострија односите меѓу тогашна Југославија и Бугарија и кога македонските учители беа протерани.

„Штом ја поминавме границата и преминавме на наша територија, бевме пресреќни. Чекавме да се појави нашиот камион за да не' прибере. Почнаа сите да се качуваат во камионот по ред. И кога требаше и јас да се качам, се појави еден бугарски офицер. Се изненадив кога од џебот извади пиштол и почна да трча кон нас и да нишани во мене. Се исплашив. Но, за моја среќа, се сопна на еден камен и падна. Го искористив тој момент и со помош на мојот сопруг се качив во камионот“, раскажува Антоновска.


#
Статијата е прочитана 2814 пати.

Испрати коментар

Од: Kultiviran Balkanec
Датум: 18.10.2010 12:30:02
Bugarija kako gubitnik vo Vtorata Svetska Vojna nemashe drug izbor osven da go prifati diktatot na Stalin da priznae makedonska nacija. Mnoshtvoto makedonci vo BG voopshto ne bea srekjni so makjedoniziranjeto, a mnogu od niv koi se sprotivstavija zavrshija vo zatvor, megju niv i poznati intelektualci, kako shto e naprimer najprevedeniot bugarski pisatel Dimitar Talev roden vo Prilep.
Од: do balkanecot nepismen
Датум: 18.10.2010 14:01:46
Ти добро го процита фељтонов или си лупеташ само : Од 282.015 жители во Пиринска Македонија, 63.7 отсто или 178.862 ќе се запишат како Македонци. во 1956 година а додека во 1965 година, бугарските пописничари ќе му соопштат на светот дека во Бугарија останале само уште 8.750 Македонци, десет години подоцна нив ќе ги снема. И кој вршел притисок Сталин да се попишат како Македонци во 1956 Сталин Тито или Марсовците? Притисок имало во 65 да не се попичуваат и малку отвориги очите....Неписмен
Од: Дете бегалче - во сопствената земја
Датум: 18.10.2010 14:18:18
Неблагодарно е да се испишува историјата без да се осознае влијанието на странските обавештајни служби на Балканот!Ваквото влијание е особено огромно во Бугарија,каде германските служби имаат особено јако,повеќевековно,континуирано влијание.Токму во овие служби може да ја согледаме причината за пропаст на идејата на Балканската Федерација,за пропаста на Илинденското Востание,за убиството на Г.Делчев,за активната повеќевековна Бугаризиција на населението и верата,особено во Егејот.Многу лесно и денес се лепат етикетите за „српски школи“секому кој ќе проговори за ваквото бугарско „ослободително“влијание,сведувајќи ги и под поимот „неосвестени“и „предавници“.Тоа,со неизмерна радост го чинат токму Потомците на оние силници,кои подлегнале на идејата дека Македонците се всушност (Македонски) Бугари!
Од: aleksandar makedonski
Датум: 18.10.2010 14:31:41
moZebi za egejska makedonija bilo nevozmozno da se pripoi posle vtorata svetska vojna zaradi silnoto protivenje od britanija,no za pirinska makedonija smetam deka e ispustena istoriska moznost da se pripoi kon makedonija.bugarite zatoa togas i go i priznavaat makedonskoto "malcinstvo"(citaj mnozinstvo) vo pirinska makedonija,jazik i nacija,za potoa naednas da recaqt deka nema makedonci.pa ete svez dokaz za evropjanite!!toa se slucilo pred 60 godini.ima svedoci seute za toa!!!sto im preci na site tamu sega omo ilinden???gi boli vistinata??koja demokratija ja prodavaat ???Gospod e golem i eden den ke gi kazni site sto pogresno ja kroele i ja krojat sudbinata na ovoj namacen narod,a vistinata za makedonija ke izleze na videlina!
Од: гоце
Датум: 18.10.2010 15:09:50
Како може во Бугарија да има Македонци, како самите Македонцити до пред 1 век се изjаснувале како Бугари, и каде са тие 200 илјади Македонци сега, па камоли 2 милиони
Од: Jane, Toronto
Датум: 18.10.2010 16:00:07
Ви благодарам на фељтонот во кој ги опишувате настаните што се случиле тогаш. Денес бугарската пропаганда го зема истиот замав како кога Македонија била под турско ропство. И уште еднаш порака до оние кои се декларираат како Бугари. Никој не ви смета да се декларирате како сакате ама немојте на другите да им кажувате што се и како национално се чувствуваат!! Ние сме Македонци, како Македонци сме се родиле, како Македонци живееме и како Македонци ќе умреме!!! Завршена приказна!!
Од: VP
Датум: 18.10.2010 16:41:25
Напишаното е точно, сигурно. Сепак, разликата која се бара меѓу Бугари и Македонци со овој и други текстови не е од корист за двете страни. Во Бугарија мнозинството Македонци се Бугари - оваа разлика има друга смисла. Различната перцепција на разликата не би требало да биде повод за антагонизам.
Од: xxL from Prilep
Датум: 18.10.2010 20:49:44
Zakon protiv DVOJNO drzavjanstvo!!! i konecno da se resat tie so bolgarski pasosi,ke bidat makedonci ili bolgari!
Од: vojvoda
Датум: 18.10.2010 21:04:52
bugarija i grcija se seuste fasisticki drzavi pod suknjata na demokratijata -evropa tocno znae stose desava deka grcia i bugarija sakat dane asimilirat dane snema od kartata deka ima makedonci kajniv i deka nemat nikakvi prava i cuti i vrti glava isto kako pred sto godini i nesto drugo bugari narot nema ne postojat vo istorijata toa se nekoe pleme sto i samite neznajat od deka dosle a ni znajme kojsne i od kade sne toa go znajat site cao predavnici vise gleda krajot se osvestija makedoncite sekade pai kajvas
Од: до "Jane, Toronto"
Датум: 18.10.2010 22:48:21
"Ние сме Македонци, како Македонци сме се родиле, како Македонци живееме и како Македонци ќе умреме!!! " Точно! Само дека прашањето е што се били Mакедонците пред 100 години.
Од: do begalceto i balkanecot
Датум: 19.10.2010 04:41:29
Vie ili ste udreni, ili udreni se pravite!? Ne mi e jasno. Begalceto sosema drug film si kaza, ednostavno ignorirajki ja temata i na kraj si zavrsi so toa deka Makedoncite bile Bugari. Aman te be dosta! Dosta! Ne sme bile i nikogas nema da bideme Bugari. Prekinete so taa asimilacija. A ako se osekas kako begalce, slobodno napusti ja Makedonija. Ti ako se narekuvas Bugar, Sugar ili kako ne, mene ne me interesira. A kako mozel Stalin da diktira tempo kako ke se popisi narodot vo Pirin. Toj licno go pravese popisot? Specijalno otide do Petric, od kuka do kuka?? Toj ja vodese Bugarija ili Dimitrov? A 1956? Pa i samiot vas Dimitrov gi prizna Makedoncite. Se soglasuvam so feljtonot. Bugarija i natamu mava so glava vo zid za da go pobugarci makedonskiot narod. Ovie popisi se uste mozat da se najdat vo Bugarija (ako ne gi zapalile uste, a i nema da me cudi kakvi se). Ovie raboti se slucuvale pred 60-tina godini, a toa e kratok period. Tragite se svezi! Pozdrav!

Најди! во Утрински
Насловна
Единствени за Тоше
Златото пали во светот, и Македонците сакаат прачки
Потешко ми е да играм вистински ликови
За судиите испити, за министрите преведувачи
Фрлањето ѓубре по 21 часот, може да ве чини 50 евра!
"Плавушите" ќе се обединат во Софија
Зија Тонг Македонка со кинески корени
„Бошков Мост“ и „Луково Поле“ енергетски адути
Политика по крв
„Мајки“ доби огромен аплауз
Шкендија без навивачи на гостувањата
Одбележена тригодишнината од смртта на Тоше
Нема да се амнестира непотизмот
Карикатура
Лошите судски пресуди го празнат буџетот
Во Прилеп споменик на Бувие
Како до убавините на Македонија
Магазин
Како Белград стигна во тетовскиот двор?
Грците не плаќаат струја
Стил
Грабеж во Багдад - 12 убиени
Фестивал на албански театар во Дебар


Macedonia's fences do not make good neighbours
Croatia heading for possible early elections
Commission expected to give green light to Montenegro EU candidacy